Čeferin gre v boj za Nyon

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin se je tudi uradno spustil v boj za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), ki išče naslednika suspendiranega Francoza Michela Platinija.

Aleksander Čeferin ima menda močno podporo v Evropi. Foto: STA
Aleksander Čeferin ima menda močno podporo v Evropi. Foto: STA

MOSKVA > Od 55 članic Uefe so Aleksandra Čeferina že pred dnevi javno podprle Danska, Švedska, Norveška, Finska, Italija, po včerajšnjih sestankih v Moskvi pa še 13 držav, ki so se udeležile regionalne konference: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Srbija, Turčija in, seveda, Slovenija. Neuradno pa ima prvi mož NZS glas podpore že pri več kot polovici Uefe. Zato je včeraj prekinil molk. “Glede na široko podporo vzhoda, zahoda, severa in juga, torej različnih koncev Evrope, sem se odločil, da se potegujem za mesto predsednika Evropske nogometne zveze. Ti ljudje so me spoznali v teh petih letih, odkar sem predsednik NZS. Ocenjujejo pač, da Uefa v tem trenutku potrebuje tak profil predsednika kot sem jaz. Ali bo to tudi potrjeno na volitvah, pa bomo videli septembra," je dejal Čeferin.

48-letni Čeferin, ki mesto prvega moža NZS zaseda od 17. februarja leta 2012, bo več o kandidaturi povedal v četrtek oziroma v naslednjih dneh.

Tega volitve čakajo 14. septembra v Atenah. Vanje bo šel - tako kot na vse izzive na odvetniški in nogometni poti, z zmagovalno miselnostjo. “Absolutno. Mislim, da je primerno, da sprejmem ta izziv. Ob taki podpori si ne moreš izmišljati ali razmišljati o tem, ali bi šel v kandidaturo ali ne. Treba je to pač spoštovati in v veliko čast mi je, da me je podprlo toliko držav,” je še povedal Čeferin, ki pa za zdaj ni želel govoriti o svojih prednostih v primerjavi z drugimi protikandidati (zaenkrat je uradno njegov tekmec le Nizozemec Michael van Praag). Kandidati za predsednika Uefe imajo sicer čas za oddajo kandidatur do 20. julija, volitve pa bodo na kongresu Uefe, predvidoma 14. septembra v Atenah. STA


Najbolj brano