Čeferin: Nisem Platinijeva, Infantinova ali ruska lutka

Slovenski kandidat za predsednika pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) Aleksander Čeferin in njegov nizozemski protikandidat Michael van Praag se mudita na Danskem, kjer predstavljata svoj predvolilni program. Prvi mož Nogometne zveze Slovenije je danes znova zavrnil očitke, da se skuša z zakulisnimi igrami dokopati do položaja prvega moža Uefe.

Slovenski kandidat za predsednika pri Evropski nogometni 
zvezi (Uefa) Aleksander Čeferin (desno) je danes znova 
zavrnil očitke, da se skuša z zakulisnimi igrami dokopati do 
položaja prvega moža Uefe. Foto: STA
Slovenski kandidat za predsednika pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) Aleksander Čeferin (desno) je danes znova zavrnil očitke, da se skuša z zakulisnimi igrami dokopati do položaja prvega moža Uefe. Foto: STA

KOEBENHAVN > "En dan sem Platinijeva lutka, naslednji Infantinova, tretji dan ruska, četrti pa, recimo, italijanska," je v zvezi z nekaterimi očitki glede svoje kandidature danes v Koebenhavnu dejal Čeferin. Dodal je: "Nekateri mediji težko razumejo mojo predsedniško kandidaturo, predvsem pa to, da gre za neodvisno osebo iz majhne Slovenije. A verjemite mi, da sem povsem neodvisen kandidat."

Boj za prvega moža nogometa na stari celini je postal v zadnjem obdobju vse bolj umazan. Na Norveškem so se na račun favorita v boju za predsedniški položaj, Čeferina, pojavili očitki, da je skandinavskim zvezam v zameno za podporo pri glasovanju obljubil pripravo evropskega prvenstva v nogometu oziroma celo položaje v Uefi.

Čeferin je očitke odločno zavrnil in za MMC RTV Slovenija dejal: "Nikoli nikomur nisem obljubil prvenstva, to je čista laž. Predsednik Uefe niti nima možnosti, da bi komur koli obljubljal organizacijo evropskega prvenstva. Organizatorja potrdijo organi Uefe. Tudi možnosti in pristojnosti izbora članov izvršilnega odbora predsednik Uefe nima. Člane izvršnega odbora izvoli kongres."

Volilni kongres Uefe bo 14. septembra v Atenah. Uefa ima 55 članic, kar pomeni, da bo izvoljen kandidat s podporo vsaj 28 članic. Čeferina je doslej javno podprlo 24 zvez, nazadnje Azerbajdžan in Poljska, med Čeferinovimi podporniki so tudi velesile Francija, Nemčija, Italija in Rusija ter vse sosedske države.

STA


Najbolj brano