Čeferin: Moj uspeh je uspeh za Slovenijo

Aleksander Čeferin, novi predsednik Evropske nogometne zveze, se je po zanesljivi zmagi na sredinih volitvah v Atenah vrnil v Slovenijo in še na Brdu pri Kranju, na sedežu Nogometne zveze Slovenije, predstavil svoje poglede v novi funkciji. Poudaril je, da je njegov uspeh uspeh tudi za Slovenijo.

Aleksander Čeferin, novi predsednik Evropske nogometne 
zveze, je poudaril, da je njegov uspeh uspeh tudi za Slovenijo. Foto: STA
Aleksander Čeferin, novi predsednik Evropske nogometne zveze, je poudaril, da je njegov uspeh uspeh tudi za Slovenijo. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > “Ocenjujem, da je ta moj uspeh tudi uspeh NZS, slovenskega nogometa nasploh in nenazadnje slovenske države ali bolj točno slovenskega naroda. Vidim, da lahko skupaj pripomoremo k temu, da ustvarimo malo bolj pozitivno klimo v tej državi. To je eden od projektov, ki je uspel na tem področju,” je uvodoma povedal Aleksander Čeferin, tudi še predsednik NZS, ki bo odstopno izjavo dal na naslednjem izvršnem odboru.

Aparat podpira velike in majhne

Povedal je, da ga ne skrbi to, da kot predsednik iz majhne države ne bi imel podpore na Uefi: “Ne glede na to, iz kako velike države prihajaš, imaš podporo aparata. Uefa ima 450 zaposlenih in ti ti morajo pomagati v enaki meri kot komurkoli. Podpore kapitala ne bom potreboval, dobil pa sem 80-odstotno podporo na volitvah Uefe. To bi bila lahko dobra popotnica.”

Čeferin za zdaj še ne ve, kako dolgo bo trajalo uvajanje na novem delovnem mestu. “Tudi na NZS je nekaj časa trajalo, ampak je na Uefi toliko večji aparat, kolikor je večja firma, če lahko tako odgovorim. Upam, da bo to potekalo čim hitreje.”

O zapuščini na NZS pa je poudaril, da je še vedno veliko stvari za narediti, čeprav se je v času njegovega predsednikovanja dvignila raven ligaškega nogometa, postavili so nov nacionalni center na Brdu pri Kranju, dodal pa je, da na reprezentančne izide ne more veliko vplivati.

“Nekatera od imen kandidatov za predsednika nogometne zveze so daleč od resnice”

V medijih se že pojavljajo imena, koga bi Čeferin lahko vzel s sabo v Švico, a sam o njih še noče govoriti, vsaj dokler se z njimi ne pogovori. Zagotovo pa jih bo nekaj povabil k sebi v Nyon. Prav tako ne želi komentirati imen, ki se pojavljajo kot kandidati za njegovega naslednika na NZS.

“Že večkrat sem povedal, da ne bom postavil novega predsednika in si ne delam utvar, da je taka moja moč. Ni mi vseeno, kdo bo prevzel zvezo, zato bom svoje mnenje povedal, ko se bodo pojavili kandidati. So neke ideje, nekatera od imen pa so daleč od resnice,” pravi Čeferin.

Vprašanje varnosti med prvimi nalogami v Uefi

Priznava, da bo težka naloga zmanjšati razlike med bogatimi in revnejšimi klubi v Evropi, še enkrat pa je pojasnil, da bo o novem formatu lige prvakov, s po štirimi zagotovljenimi mesti za Španijo, Italijo, Anglijo in Nemčijo, več lahko povedal, ko se seznani s pogodbo. “Zagotovo pa liga prvakov ne sme iti v to smer, saj bo to postal nekakšen ekskluzivni klub.”

Med glavnimi prvimi nalogami v Uefi je izpostavil vprašanje varnosti na stadionih oziroma huliganstva, da se čim hitreje sprejme omejitev mandata predsednika in članov IO, treba bo ustanoviti tudi posebne oddelke za boj proti prirejanju izidov, za ženski nogomet in tudi za varnost.

Višina plače mu ni znana

Koliko pa bo znašala njegova plača na Uefi? “Ne vem točnih številk. Obstaja nek odbor, ki določa plače predsedniku in drugim. Sam si je ne morem določiti. Nisem se niti pozanimal, koliko je dobival prejšnji predsednik. Sicer pa se nikakor nisem najprej pozanimal, koliko je plača predsednika in šele potem vstopil v boj za to funkcijo,” je poudaril 48-letni odvetnik.

Organizacija superpokala ni politično darilo

Glede na to, da je na četrtkovem IO tekmo evropskega superpokala dobil Tallinn, je na vprašanje, ali ga bo kdaj gostila tudi Slovenija, odgovoril: “Imamo boljšo infrastrukturo kot Tallinn. Ampak saj veste, težko je priti tja in takoj predlagati, da tvoja država to organizira. Upam, da ga bo nekoč v prihodnosti. Eden od delov progama je tudi ta, da se razčisti proces, kako se o tem odloča, da to ni politično darilo, ampak ga dobi najboljši.”

Za konec se je dotaknil še čestitk s strani slovenske politike in dejal, da verjame, da to ni bila le politična gesta, ampak dejanska čestitka. Dodal pa je, da mu še več pomenijo čestitke običajnih ljudi.

STA


Najbolj brano