Čeferin: Fifa bo morala opraviti s korupcijo

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je poudaril, da je bila vnovična izvolitev Josepha Blatterja za predsednika Mednarodne nogometne zveze pričakovana, obenem pa opozoril na problem korupcije in poudaril, da je Blatterju s svojim odnosom posredno do izvolitve pomagala tudi Uefa.

Aleksander Čeferin Foto: Nebojsa Tejic
Aleksander Čeferin Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Po mnenju Aleksandra Čeferina je bila vnovična izvolitev 79-letnega Švicarja Josepha Blatterja, ki je na čelu največje mednarodne panožne krovne zveze že od leta 1998, absolutno pričakovana. “V glavnem se je vedelo, kdo ga podpira in kdo ga ne, zato je ta rezultat pričakovan.”

V zvezi z zadnjim škandalom neposredno pred prvenstvom, priprtji vidnih članov Fife in številnimi preiskavami v več državah, pa Čeferin pravi: “Fifa bo morala narediti veliko korakov k spremembi ugleda. V tem trenutku je prevelika povezava med Fifo in korupcijo. Upam, da vrh Fife ve, kako bodo to naredili.”

Ni skrivnost, da je glavni nasprotni Blatterja prav Evropa in Evropska nogometna zveza (Uefa) s francoskim predsednikom Michelom Platinijem. A prav v odnosu Uefe do Blatterja Čeferin vidi enega od temeljnih kamnov, da Švicar neovirano vlada svetovnemu nogometu. “Evropa v odnosu do drugih zvez deluje arogantno, nastopa z višine. Uefa se mora pokazati z druge plati, potem bi lažje prepričali v spremembe. Če si jemlješ pravico, da imaš samo ti prav in si obenem aroganten do drugih, potem se to da politično izkoristiti.”

Čeferin pravi, da je recept popolnoma preprost: “Na eni strani je bogata Evropa, ki vam želi vse vzeti, na drugi strani smo ostali, je geslo, s katerim se ljudi zlahka animira. To je napaka evropske zveze, ki je preveč agresivna.” Prav nič pozitivno Čeferin v predvolilnem času ne vidi niti poskusov vmešavanja nekdanjih nogometnih zvezdnikov in politikov. “To povzroči odpor pri drugih. Kar se politikov tiče (zadnja sta očiščenje na Fifi zahtevala britanski premier David Cameron in nemška kanclerka Angela Merkel op. p.)), pa ne vidim prav nobene potrebe po vmešavanju v nogomet.”

V zvezi z zadnjim škandalom pa Čeferin poudarja, da se zveze nimajo pravice postaviti na raven policije in sodstva. “To naj teče po pravilih in tudi Uefa mora biti pri svojem odnosu do tega bolj prožna. Seveda pa je res, da je ime Fife v tem trenutku umazano.”

Mediji nekaterih evropskih nogometnih velesil že napovedujejo nadaljnje zaostrovanje na relaciji Fife in Uefe, to pa pogojujejo tudi z mesti, ki jih bo Fifa namenila Uefi za nastop na svetovnih prvenstvih 2018 in 2022 na sobotnem zasedanju. “Ti odnosi se bodo zanesljivo še zaostrili, a bistvenega vpliva na nogomet v širšem smislu ne bodo imeli. Razmišlja se tudi o bojkotu SP, a male in srednje države v to ne bomo privolile in na srečo smo v Uefi v večini.”STA


Najbolj brano