Cavendishu etapna zmaga, Froome brez težav ostal v rumenem

Britanec Mark Cavendish (Dimension Data) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji. V sprintu glavnine je slavil po 208 km od Montelimarja do Villars-les-Dombes Parc des Oiseauxa. Skupno vodstvo je obdržal njegov rojak Chris Froome (Sky).

Mark Cavendish Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Mark Cavendish Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VALENCE > Za Marka Cavendisha je to četrta etapna zmaga na letošnjem Touru, do nje pa je prišel po sprintu, ko je v zadnjih metrih ugnal Norvežana Alexandra Kristoffa in Slovaka Petra Sagana. Po prihodu v cilj se je Nemec Marcel Kittel, ki je bil tudi v ospredju, pritoževal, da ga je Cavendish oviral.

Etapa je po razburljivih zadnjih dneh, padcu Chrisa Frooma v 12. etapi in po kronometru v znamenju žalovanja po napadu v Nici v četrtek, potekala zelo sproščeno. Pobeg četverice pa je glavnina izničila nekaj kilometrov pred ciljem in nato je o zmagi odločal sprint. Štirje kolesarji so v ospredju vozili skoraj 200 kilometrov, prva sta omagala Američan Alex Howes in Italijan Cesare Benedetti, zadnja pa je glavnina “pogoltnila” domačina Jeremyja Roya in Švicarja Martina Elmigerja.

“Vedel sem, kje moram biti. V zadnjih šestih kilometrih je bilo vse bolj ozko in zgoščeno, pa še veter nas je motil. Ekipa me je pripeljala na pravo mesto, potem je bila samo še stvar izvedbe, ko sem napadel,” je dejal Cavendish in se dotaknil tudi domnevnega oviranja Kittla, kar je Nemec pospremil z jezno gesto po prečkanju črte: “Ko sem skočil mimo njega, sva se morda res narahlo dotaknila. A takrat sem bil že v bistveno boljšem položaju, mislim, da ni bilo nič narobe. Je pa bil verjetno samo jezen,” je dejal Cavendish.

Kittel pa je dogajanje videl povsem drugače: “Bila sva skupaj, oviral me je, zato sem moral zavirati. Vsi so videli, kaj se je zgodilo.”

Skupno je v vodstvu ostal Chris Froome, ki se danes ni preveč naprezal in je končal v glavnini na 60. mestu; še vedno ima 1:47 minute naskoka pred Nizozemcem Baukejem Mollemo in 2:45 minute pred rojakom Adamom Yatesom.

V času glavnine sta etapo končala tudi člana Lampreja Jan Polanc na 57. mestu in Luka Pibernik na 79., nekaj več sta zaostala preostala Slovenca na Touru 139. Kristijan Koren in 145. Borut Božič. Skupno je najvišje uvrščen Polanc na 78. mestu, 106. je Pibernik, 172. Koren in 175. Božič.

V nedeljo čaka kolesarje 15. etapa, 160 km dolga preizkušnja od Bourg-en-Bressa do Culoza.

STA


Najbolj brano