Čas za slovensko medaljo

Danes bodo podelili prvi komplet medalj v skakalnem delu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Za odličja se bodo potegovala dekleta. Vsaj enega močnega aduta ima tudi slovenska reprezentanca.

Špela Rogelj je slovenski adut za medaljo na današnji tekmi. Foto: STA
Špela Rogelj je slovenski adut za medaljo na današnji tekmi. Foto: STA

FALUN > Špela Rogelj je slavila na otvoritveni tekmi nove sezone svetovnega pokala prav v Skandinaviji, in sicer v norveškem Lillehammerju. Z medaljo na svetovnem prvenstvu (SP) v Falunu bi dosegla še en mejnik za slovensko žensko skakanje. Popotnica je dobra. Dosežka v nadaljevanju sezone svetovnega pokala sicer ni več ponovila, zato pa je še trikrat stopila na zmagovalne stopničke, vselej s tretjim mestom.

Nasploh je Rogljevo skozi vso sezono odlikovala stanovitnost. Na dvanajstih tekmah svetovnega pokala se ji je le enkrat izmuznila uvrstitev med najboljšo deseterico, kar ni zanemarljiv podatek. V zadnjih dveh, treh letih, se je število kandidatk za širši svetovni vrh namreč precej povečalo. V ožjem sta sicer dve imeni, izkušena Avstrijka 31-letna Daniela Iraschko Stolz, ki tudi vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, in najbližja zasledovalka, skoraj 13 let mlajša Sara Takanaši.

Japonka je že pred dvema letoma na SP v Predazzu posegla po srebrni medalji, lani pa je po zmagovitem nizu v svetovnem pokalu nenadejano ostala brez odličja na olimpijskih igrah (OI). Z zlatom se je nekoliko presenetljivo okitila Nemka Karina Vogt, ki tudi na današnji tekmi sodi v krog favoritinj za odličja. Mednje se je z dvema tretjima mestoma na Ljubnem prebila tudi Sarah Hendrickson. Američanka, ki se je vrnila v skakalno karavano po poškodbi, bo v Falunu tudi branila naslov prvakinje.

Smučarska tekačica Katja Višnar je sprint v klasični tehniki na svetovnem prvenstvuu končala v polfinalu. V svoji polfinalni skupini, v njej je bila najboljša svetovna prvakinja Norvežanka Marit Björgen, je osvojila šesto mesto, 30-letna Blejka je tako tekmo končala na 11. mestu. Tudi v moški konkurenci je zlato osvojil Norvežan. Najhitrejši v sprintu je bil Petter Northug.

Iz druge vrste bo med ostalimi zmagovalni oder napadala tudi Maja Vtič. V pretekli sezoni je bila najmočnejši adut slovenske reprezentance. Na zadnjih OI je bila s šestim mestom celo blizu medalji, ki jo je odnesel doskok v prvi seriji. V Ljubnem je potrdila vzpon forme z dvema uvrstitvama med najboljšo sedmerico. Slovenski paket na tekmi v vetrovnem Falunu bosta zaokrožili Eva Logar in Katja Požun, ki je pred dvema letoma ženski skakalni reprezentanci prinesla sploh prve stopničke v svetovnem pokalu. na tekmo so uvrščene vse štzri Slovenke.

Moški kolegi se bodo na 50. SP za odličja prvič udarili jutri na srednji napravi. Slovenski adut za posamično odličje je dejansko eden. Peter Prevc bo poskušal nadaljevati sijajen niz z zadnjih dveh velikih tekmovanj. Na SP v Predazzu in OI v Sočiju je v posamični konkurenci osvojil štiri medalje. V zbirki pogreša zlato, ki pa za vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala ni samoumevno. Kandidatov za zmago je vsaj deset. Kopica skakalcev, med njimi tudi Avstrijci na čelu s Stefanom Kraftom, so izpustili polete v Vikersundu in se načrtno pripravljali na precej manjši napravi, ki jih za začetek čaka na prvi tekmi SP.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano