Čarovnik Giani, pomočnik Miklavc in predsednik Ropret

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je že od leta 2010 veljala za skupino večnih talentov. O potencialih igralcev iz velikih klubov ni bilo dvoma, a smo na evropskih prvenstvih le sodelovali. Od letošnjega marca do oktobra so nato izbranci novega selektorja Andree Gianija prehodili pot od izgubarjev do evropskih podprvakov.

Andrea Giani in njegov primorski pomočnik Samo Miklavc sta 
se dobro ujela.  Foto: Igor Mušič
Andrea Giani in njegov primorski pomočnik Samo Miklavc sta se dobro ujela.  Foto: Igor Mušič

VERONA, LJUBLJANA >Letošnje moške odbojkarske uspešnice, ki se je začela z zmagovitimi kvalifikacijami za EP, nadaljevala z zmago v evropski ligi in z uvrstitvijo v svetovno ligo ter z osvojitvijo naslova evropskih podprvakov, ne bi bilo brez pravih ljudi na pravih mestih. Eden takšnih je predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki je podpisal pogodbo z italijanskim trenerjem Andreo Gianijem, ki je kot odbojkar osvajal odličja na vseh največjih klubskih in reprezentančnih tekmovanjih. “Ko smo ostali brez selektorja moške reprezentance, je prišlo pet domačih in sedemnajst tujih ponudb. Odločitev je bila težka in nikakor ne le moja. Zoževali smo nabor imen in na koncu sem se pogovarjal s tremi. Andrea Giani nas je s svojo odločenostjo prepričal. Vedeli smo, da je bil Giani velik igralec, zdaj pa vemo, da je tudi velik trener in izjemen človek. To so takoj prepoznali in sprejeli tudi igralci. Sprejeli so njegovo izjemno delavnost, šampionsko mentaliteto, ter mirnost in skromnost v medosebnih odnosih. Izjemna ekipa je dobila izjemnega vodjo,”

Ni bilo prvoaprilskih šal

Priprave so se začele aprila. Novi selektor je takoj vrnil v zasedbo v tujih ligah prekaljena Dejana Vinčiča in Alena Pajenka, ki s prejšnjim strokovnim štabom nista bila na isti valovni dolžini. Izolan Mitja Gasparini (sicer lani Gianijev igralec pri Veroni) je postal prvi napadalec. Delo je teklo zelo resno, brez prijateljskih tekem in s težkim, a uspešnim uvodnim izpitom na dodatnih kvalifikacijah za EP s Portugalsko. Evropsko ligo je Slovenija odigrala brez poraza, uspešna prebroditev krize v prvem delu evropskega prvenstva pa je pokazala, da je Giani v slovenski ekipi našel izjemno notranjo moč.

Srebrna doba

Sledilo je EP v Bolgariji, kjer so naši odpihnili Beloruse, namučili svetovne prvake Poljake in se spotaknili ob Belgijcih, zaradi česar je bil Giani edinikrat besen kot ris. Izkazal se je tudi kot mojster motivacije. Vedel je, kaj lahko pričakuje od jedra reprezentance, ki se je kalila v vrhunski italijanski ligi. Slovenija je nato v repasažu za vstop v četrtfinale nadigrala Nizozemce, po tem pa so bili že drugič na vrsti Poljaki. Italijanski strokovnjak je prinesel samozavest, odgovornost in medsebojno povezanost. V težkih trenutkih ni nenadzorovano vpil. Odločno in jedrnato je pomagal z nasveti in ekipo, skupaj z izjemnim kapetanom Tinetom Urnautom, izvlekel iz poljskih klešč v polfinale.

Tam so Slovenci premagali prav Gianijevo Italijo, katere strokovni štab se je znanju slovenskega stratega pred kratkim odrekel. Finala sicer Slovenci proti prvakom svetovne lige, Francozom, niso dobili, a je bil ob vrnitvi sprejem srebrnih fantov v Ljubljani enkraten. Tudi Gianija so oblile solze sreče, svoje prvo leto v Sloveniji pa je strnil z besedami: “Že dolgo nisem v odbojki tako užival kot v tej slovenski zgodbi. Fantje so spoznali, da ekipna disciplina in posamična odgovornost odločata, kdo bo zmagal. Proti Italiji smo igrali tako, da bi jo premagali še stokrat. Možnosti za razvoj in vrhunske rezultate so še odprte. Ko se bomo zbrali, pričakujem, da bomo nadaljevali tam, kjer smo pustili delo nedokončano. V odbojkarski ogenj, ki zdaj v Sloveniji gori, moramo stalno dodajati polena, da nam ne ugasne.”

Kako naprej?

Predsednik Ropret v leto, 2016 zre z optimizmom: “Zadnji uspehi so naš šport naredili prepoznavnejši in poslovno zanimivejši. Reprezentance so pogodbeno pokrite. Andrea Giani ima z nami pogodbo še za naslednjo sezono. Dobre tri tedne je tega, kar sva se pogovarjala v Veroni. Lahko zagotovim, da bomo storili vse, da ostane na čelu naše reprezentance čim dlje.”

Primorci so med stebri reprezentance. Mitja Gasparini, Dejan Vinčič in Jani Kovačič so bili v prvi postavi, pomočnik selektorja pa je bil trener novogoriškega Go Volleyja in mladinske reprezentance, Samo Miklavc.

Minulo leto je prineslo prelomnico tudi v njegovi karieri: “Delo z reprezentanco me je zelo obogatilo. Hvaležen sem za priložnost, da sem lahko sodeloval s tako fantastičnim trenerjem, kot je Andrea Giani. Ob njem sem si izostril občutke za podrobnosti, ki odločajo.”

Z reprezentanco bo Samo sicer sodeloval tudi v novem letu: “Že imam nalogo, da pripravim videlo analize za tri mladinske reprezentante, ki bi se v naslednjem letu pridružili članom. To so Sašo Štalekar, Žiga Donik in Matej Kök. Pričakujem, da bo udarno jedro ekipe isto. Moramo izkoristiti generacijo, ki bo na svetovni ravni še približno tri leta. Za njo nam manjka predvsem višine, brez katere ni vrhunske odbojke. “

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano