Čakajo na 16. februar

V četrtkovi številki PN je predsednik ND Gorica Robert Vrtovec pojasnil, da so finančne težave goriškega kluba neposredno vezane tudi na razmere v Parmi. Po poročanju italijanskih medijev tam igralcem dolgujejo šest do sedem plač.

Antonio Cassano je Parmi že pomahal v slovo. Foto: Olivier Morin
Antonio Cassano je Parmi že pomahal v slovo. Foto: Olivier Morin

PARMA > Potem ko je bilo na začetku lanskega poletja jasno, da je kljub uspehom na igrišču Parma zaradi administrativne napake ostala brez licence za nastopanje v evropski ligi, je tedanji predsednik in lastnik kluba Tommaso Ghirardi napovedal drastičen ukrep - prodajo kluba. Verjel mu je le malokdo. Toda izkazalo se je, da je Ghirardi, ki si je v živo ogledal tudi pokalni triumf Gorice nad Mariborom lanskega maja na koprski Bonifiki, mislil še kako resno. V le nekaj mesecih je izpeljal celoten posel, našel kupca in ob koncu lanskega leta klub prodal albanskemu trgovcu z gorivom Rezartu Taciju. Kupnina naj bi znašala le približno šest milijonov evrov, s tem, da naj bi se novi lastniki zavezali poravnati vse zaostale obveznosti. Teh pa, kot vse kaže, ni malo.

Cassano je bil prvi

Težave Parme zadnje tedne polnijo stolpce italijanskih medijev. Prvi je potezo potegnil najizkušenejši, zdaj že bivši igralec Antonio Cassano. S klubom je sporazumno prekinil pogodbo: “Po sedmih mesecih imam vsega dovolj. Sem utrujen. Odločil sem se, da vse pustim in zaključimo odnos. Zamerim tistemu, ki je povzročil katastrofo, potem ko smo v moštvu razvili zelo dobro igro. Novih lastnikov nisem nikoli videl, ne vem, ali sploh obstajajo. Puščam jim štiri milijone, toda denar zame ni pomemben,” je razkril v intervjuju za italijansko oddajo Tiki Taka. Po njegovi poti iskanja rešitve je šel tudi Francesco Lodi, ki pa je na klub naslovil uraden zahtevek za izplačilo vseh zaostalih obveznosti. Po oddanem zahtevku ima Parma 21 dni časa za izpolnitev obveznosti, sicer postane nogometaš prost in lahko izbira nov klub brez omejitev. Klub naj bi igralcem dolgoval od šest do sedem plač. Pred nekaj dnevi pa se je pojavila vest, da naj bi celotna ekipa razmišljala, da bo 16. februarja tudi uradno zahtevala od kluba vsa zaostala izplačila. Igralci sedaj čakajo samo še na 15. februar, ko zapade obrok plačil za tromesečje, od novembra do januarja. Številni agentje so tako že na preži, saj bi se lahko ob najbolj črnem scenariju na trgu pojavilo veliko število zanimivih nogometašev, ki ne bi bili vezani na določen klub. Ta napoved naj bi pri novih lastnikih iz Albanije povzročila veliko zaskrbljenosti. Prvih pet milijonov evrov naj bi sicer investirali že 15. januarja, a poročil o tem, da se je to zares zgodilo, ni zaslediti. Več kot očitno je, da denarja primanjkuje.

Umik sponzorja

Iz partnerstva s klubom se je te dni umaknil tudi sponzor Energy T.I., ki je v več sezonah klubu obljubil 25 milijonov evrov. Omenjena energetska družba sicer za zdaj ostaja manjšinski lastnik Parme.

Prav to podjetje je v lanski sezoni sponzoriralo tudi Gorico, kar je bilo razvidno tudi iz logotipa na dresih belo-modrih. Finančno stanje v zadnjeuvrščenem moštvu serie A je tako očitno zelo alarmantno. Po besedah iz Nove Gorice pa je tudi goriški klub med Parminimi upniki.

Zagotovo bo zanimivo videti, kaj se bo v nekdanji luksuzni provinci dogajalo čez dva tedna, ko v plačilo zapade naslednji obrok osebnih dohodkov.

NR


Najbolj brano