Čakajo večjo napravo

Prve tekme skakalnega razporeda na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju se za slovensko odpravo niso razpletle po željah. V soboto je Peter Prevc na srednji napravi osvojil le 13. mesto, včeraj pa je bila Slovenija v tekmi mešanih ekip peta.

Peter Prevc je po slabših skokih na posamični tekmi včeraj popravil vtis na tekmi mešanih ekip.
Peter Prevc je po slabših skokih na posamični tekmi včeraj popravil vtis na tekmi mešanih ekip.  

FALUN > Prva posamična tekma smučarjev skakalcev na svetovnem prvenstvu ni prinesla veselja v slovenski tabor. Razplet sicer ni bil nepričakovan, saj Peter Prevc in reprezentančni kolegi po (poznem) prihodu na prizorišče nikakor niso našli sozvočja s srednjo skakalnico v Falunu. Prevc je še najboljši skok prikazal v prvi seriji sobotne tekme. Šesto mesto je morda obetalo, da bi mu v drugo uspelo še kaj dodati in bi se ob ugodnem razvoju dogodkov morda utegnil celo zavihteti na zmagovalne stopničke. Želeni scenarij pa se ni izšel. Prevc je vedel, da mora tudi kaj tvegati oziroma dodati, če bi želel nadaljevati že kar čudežni niz osvajanja posamičnih medalj na velikih tekmovanjih. Na koncu je zdrsnil po lestvici navzdol do 13. mesta.

Prvo razočaranje

“Prvi skok mi je še kar uspel, a sem vedel, da bom v finalu moral kaj dodati. Razočaran sem, a po drugi strani tudi vesel, da je prva tekma za mano, Bilo je kar precej mučno. Ko ne gre, pač ne gre. Miza je daljša in hitro se primeri napaka,” je pojasnil Peter Prevc. Tudi preostali nastopi slovenskih skakalcev so bili prej slabi kot dobri. Morda je bil še najbolj zadovoljen novinec na svetovnih prvenstvih Nejc Dežman, ki je osvojil 20. mesto. Jernej Damjan je bil 23., Jurij Tepeš pa je ostal brez finalnega nastopa.

Medalje so si razdelili Rune Velta, Severin Freund in Stefan Kraft. Zlato Norvežana je presenečenje, ni pa senzacija. V svojem tekmovalnem spričevalu še nima zmage na tekmi svetovnega pokala, zato pa se lahko pohvali s kopico vidnih uvrstitev. Sicer so mu bolj pri srcu večje naprave, a se je s srednjo skakalnico v Falunu hitro ujel. Stopnjeval je svoje nastope in že v prvi seriji preskočil konkurenco. V finalu pa je zdržal pritisk in odbil napad najnevarnejšega tekmeca Severina Freunda, ki se mu je zlata medalja izmuznila za pičle štiri desetinke točke. S tretjim mestom in svojim prvim posamičnim odličjem na velikih tekmovanjih pa je bil zelo zadovoljen zmagovalec novoletne turneje Stefan Kraft.

Ekipna sprinta na svetovnem prvenstvu sta tako v moški kot v ženski konkurenci pripadla Norvežanom. Pri dekletih sta zmagali Ingvild Flugstad Oestberg in Maiken Caspersen Falla. Slovenski smučarski tekačici Katja Višnar in Nika Razinger sta nastopili v finalu deseterice, v njem pa sta osvojili deveto mesto. Do srebra sta z zaostankom 8,17 sekunde pritekli Švedinji Ida Ingermarsdotter in Stina Nilsson, do brona pa Poljakinji Justyna Kowalczyk in Sylwia Jaskowiec. Zaostali sta 8,48 sekunde. Pri moških sta slavila Finn Haagen Krogh in Petter Northug. Za 5,64 sekunde sta za seboj pustila srebrna Rusa Alekseja Petuhova in Nikito Krijukova. Bronasta Italijana Dietmar Nöckler in Federico Pellegrino sta zaostala 5,73 sekunde. Slovencev ni bilo na startu. V ekipni tekmi nordijskih kombinatorcev so slavili Nemci pred Norvežani in Francozi.

Boljša popotnica

Na včerajšnji tekmi mešanih ekip, ki je bila drugič v razporedu svetovnih prvenstev, se razmerja sil niso spremenila. O zlati medalji sta odločali Norveška in Nemčija, ki sta dali tudi zmagovalca oziroma zmagovalko na posamični tekmi. Prvo mesto je po izenačenem in napetem razvoju dogodkov pripadlo Nemcem, Norvežani pa so se morali zadovoljiti s srebrom. Bron je osvojila branilka naslova Japonska, Avstrija je pristala na četrtem mestu tik pred Slovenijo, ki je za tri mesta izboljšala rezultat s svetovnega prvenstva izpred dveh let. Za želeni boj za medalje pa je imela premalo adutov.

Maja Vtič je tako kot na posamični tekmi skakala pod pričakovanji. Dežman je imel en boljši in en slabši skok. Pričakovanja sta upravičila preostala člena. Špela Rogelj je zlasti v svojem poslovilnem skoku s tega svetovnega prvenstva pokazala, da bi lahko na posamični tekmi iztržila kaj več od desetega mesta. Tudi Prevc je svojo nalogo opravil bistveno bolje kot na posamični tekmi in si priskakal lepšo popotnico za preostali tekmi na večji napravi. “Zdaj lahko grem z dobrimi občutki naprej. Pokazal sem dva skoka na bistveno višji ravni kot v soboto. Ključ je bil v umirjenem in sproščenem pristopu k ekipni tekmi,” je povedal Prevc.

ASO


Najbolj brano