Čaka jih nemiren zimski spanec

Za nogometaši Gorice je dolg in naporen prvi del sezone, v katerem ni manjkalo sprememb in zasukov. Izkupiček je v tovrstnih primerih praviloma skromen. Takšen je tudi novogoriški to jesen. Še bolj vznemirljivo pa je vprašanje, kaj prinašata zima in pomlad.

Nogometaši Gorice v jesenskem delu prvenstva niso imeli veliko razlogov za veselje.  Foto: Jure Batagelj
Nogometaši Gorice v jesenskem delu prvenstva niso imeli veliko razlogov za veselje.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Že uvod ni bil nič kaj obetaven. Partnerstvo s Parmo se je zaradi težav v italijanskem prvoligašu skrhalo še pred začetkom nove sezone, ki se je za Gorico zavoljo kvalifikacij evropske lige začela še prej kot običajno. Spremenjena, a nedorečena zasedba je v drugem predkrogu morala priznati premoč norveškemu Moldeju. Ambiciozni evropski načrti po osvojitvi slovenskega pokala niso imeli ustrezne podlage. V ospredje je spet stopila bitka za preživetje na igrišču in izven njega.

Začeli so s štirimi porazi

Julij in avgust, ko je sezona na slovenskih zelenicah že v polnem zamahu, sta bila namenjena dopolnjevanju zasedbe in uvajanju novincev. Rezultati Goričanom niso šli na roko. Prvenstvo so odprli s štirimi porazi. Edino zmago v prvi četrtini prvenstva so zabeležili doma z Radomljami. Kmalu nato se je zgodila tudi sprememba na trenerski klopi. Odšel je italijanski trojček z Luigijem Apollonijem, vodenje prve ekipe pa so po porazu v primorskem obračunu na Bonifiki zaupali Miranu Srebrniču, ki je moštvo prvič vodil v slovenskem pokalu. Goričani so obrambo naslova začeli z zmago v Veržeju, zalomilo pa se jim je že na naslednji stopnički.

Spet so bili uspešnejši Koprčani, in sicer v dveh tekmah. Po obetavni domači zmagi 3:1 na prvem dvoboju je sledil dramatični zasuk na povratnem dvoboju in četrtfinalno slovo od pokalnega tekmovanja. Izpad branilcev lovorike je pomenil hud udarec, morda tudi usodnega za preostale prvenstvene dvoboje pod Srebrničevo taktirko. Po treh zaporednih porazih ga je na klopi nadomestil Iztok Kavčič, ki je izpeljal končnico jesenskega dela. Dobil je obe tekmi, ki jih je Gorica morala dobiti, če se ni želela znajti v sila nehvaležnem položaju pred spomladanskim nadaljevanjem. Posebej dragocene so bile tri točke na zadnjem jesenskem obračunu v Novem mestu, kjer se je v tako in drugače težkih razmerah dogajalo marsikaj.

S 17 doseženimi zadetki so bili Novogoričani primerjalno boljši le od Radomelj.

Kje so izgubili učinkovitost?

Glavnih novogoriških težav ni težko izluščiti. Povezane so predvsem z učinkovitostjo. S 17 doseženimi zadetki so bili primerjalno boljši le od Radomelj, zadnjeuvrščeni ekipi v prvi ligi so jih zabili sedem. V jesenskem delu pretekle sezone so bili Novogoričani zelo raznovrstni in učinkoviti v napadu, pri čemer so svoj prispevek dali tudi zvezni igralci. Z izjemo Luke Majcna, ki je v prvem delu sezone dosegel šest golov, nihče ni presegel meje dveh zadetkov. Dejan Žigon in Sandi Arčon sta tako kot tudi napovedani okrepitvi Ezekiel Henty in Stephen Makinwa imela le nekaj prebliskov, Amel Džuzdanović pa se je prilagajal prvoligaškim zakonitostim. Tudi v obrambi so praviloma nastopile težave, ko ekipa ni bila v ravnotežju oziroma kompaktna ali premalo agresivna. To pa je se je zgodilo kar pogosto.

In kaj se obeta v nadaljevanju sezone? ”Spomladi bo druga zgodba,” napoveduje športni direktor Michele Dal Cin. Zastavlja se vprašanje, s kakšnimi akterji. Hrvaški mediji domnevajo, da bi h Gorici kot posojen igralec lahko pristopil napadalec Hajduka Tomislav Kiš, ki pa je zanimiv tudi Zavrču.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano