Bucikovi točke v Leviju

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v finskem Leviju. Olimpijska in svetovna prvakinja je vodila že po prvi vožnji. Od treh Slovenk na startu prvega slaloma v sezoni sta točke osvojili dve Ana Bucik in Maruša Ferk, medtem ko Meta Hrovat, ki še lovi občutke, prve vožnje ni končala.

Prva Slovenka na startu Ana Bucik je nastopila s startno 
številko 27 ter je ob prihodu v cilj vpisala 17. čas, za 
Shiffrinovo je zaostala 2,23 sekunde. Foto: STA
Prva Slovenka na startu Ana Bucik je nastopila s startno številko 27 ter je ob prihodu v cilj vpisala 17. čas, za Shiffrinovo je zaostala 2,23 sekunde. Foto: STA

LEVI > Shiffrinova je slavila zmago z naskokom 67 stotink sekunde. Drugo mesto je pripadlo Švicarki Wendy Holdener, tretja je bila Slovakinja Petra Vlhova (+0,75). Švedinja Frida Hansdotter, druga po prvi vožnji, je v finalu odstopila.

V slovenskem taboru so lahko zadovoljni z dvema Slovenkama v finalu in osvojenimi točkami, čeprav so si v strokovnem štabu slovenskih ženskih reprezentanc za cilj postavili vsaj eno uvrstitev med najboljših deset ter eno uvrstitev med najboljših petnajst. Zastavljeni cilj je Slovenkama vzel zaključni strmi del finalne slalomske preizkušnje na progi, v katerem sta si nabrali preveč zaostanka.

Ferkova, na startu je imela številko 29, je na prvi progi, kljub dve številki slabši startni številki, za 17 stotink sekunde prehitela moštveno tekmico. Na drugi progi pa je strmi del bolje zvozila Primorka Bucikova, kar se ji je tudi obrestovalo pri končni uvrstitvi. Bucikova je bila po prvi vožnji 21. z zaostankom 2,23 sekunde, Ferkova pa je bila 18., zaostala je 2,08 sekunde. Na drugi progi je Bucikova pridobila ter je preizkušnjo končala na 18. mestu (+3,12), Ferkova (+3,40) pa je bila 23.

Drugi čas sta si po prvi vožnji delili Švicarka Holdenerjeva in Švedinja Hansdotterjeva, obe sta za olimpijsko in svetovno prvakinjo zaostali za 72 stotink sekunde. Zaostanek Slovakinje Vlhove na četrtem mestu pa je znašal 89 stotink sekunde. V finalu je stopničke zapravila Hansdotterjeva, kar je bil dober znak za Slovakinji, Vlhova je bila tretja, Veronika Velez Zuzulova pa četrta (+1,60)

Enaindvajsetletna Shiffrinova je po težavah s poškodbami kolena v minuli sezoni znova v zmagovalnem ritmu. Vpisala je svojo še 21. zmago v svetovnem pokalu ter je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na veleslalomski premieri v Söldnu je bila druga, za Švicarko Laro Gut, ki v slalomu ne tekmuje.

V nedeljo bo na sporedu še moški slalom, na startu bosta tudi Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Po veleslalomskem in slalomskem uvodu v sezono, ki je tradicionalno na stari celini, v Söldnu in Leviju, se bo karavana preselila onstran velike luže, z uvodnimi preizkušnjami v hitrih disciplinah v kanadskem in ameriškem Lake Louisu in Beaver Creeku. Ameriški Killington pa bo gostil naslednja ženska veleslalom in slalom.

STA


Najbolj brano