Brez skakalnic ne bo šlo

> Ko ne navijajo za Petra Prevca in ostale člane slovenske reprezentance v smučarskih skokih, mladi z Gore nad Ajdovščino zavzeto trenirajo na dvanajstmetrski skakalnici Skakalnega kluba POK na Otlici. Za najboljšimi sta že prvi tekmi letošnje sezone.

Tako se začenja ...
Tako se začenja ... 

PREDMEJA, OTLICA, KOVK > Ob pogledu na zagnano mladež se zdi, da se na Goro vračajo zlati časi smučarskih skokov, ki imajo tu več kot pol stoletja dolgo tradicijo. Vrhunec predmejskega skakanja je poosebljal žal že pokojni Stanko Velikonja, ki je bil med letoma 1974 in 1980 član mladinske in članske reprezentance Jugoslavije. Njegov primorski rekord 154 metrov je držal kar 33 let, preskočil pa ga je zdajšnji reprezentant Jaka Hvala iz Ponikev na Šentviški planoti.

Zgledi vlečejo

A Gorjani se ne dajo. V želji, da bi na Primorskem zrasel še kak vrhunski skakalec, predvsem pa, da bi za smučarske skoke navdušili čim več mladih, so nekdanji tekmovalci in drugi ljubitelji skokov spomladi 2013 ustanovili Skakalni klub POK. Trenutno imajo v njem šest aktivnih tekmovalcev in še nekaj začetnikov. Za SK POK je bila lanska poletna sezona zelo uspešna, saj je Teo Krivec postal državni prvak v kategoriji dečkov do devet let, prvi je bil v skupnem seštevku regijskih tekmovanj in v seštevku pokalnih tekmovanj. Zala Likar je bila v kategoriji deklic do devet let skupno druga v regiji, njen brat dvojček Tilen pa osmi. SK POK je v regiji med dečki do devet let osvojil skupno tretje mesto, v slovenskem pokalu pa skupno šesto mesto.

Letošnja sezona se je začela z regijsko tekmo za pokal Cockte v Mostecu, kjer je Teo Krivec med dečki do devet let zmagal, Zala Likar je med deklicami do devet let osvojila šesto mesto, Tilen pa enajsto. Na sobotni tekmi za slovenski pokal na Ljubnem je bil Teo Krivec šesti, Zala Likar enajsta, Tilen Likar pa 38.

Ne štejejo le zmage

Trener Mitja Velikonja je pred nadaljevanjem sezone, kjer jih čaka tudi državno prvenstvo za tekmovalce do devet let, optimističen. “Tekmovalci so napredovali, kar je dober obet pred naslednjimi preizkušnjami. Na regijskem prvenstvu računamo vsaj na dve uvrstitvi med deset najboljših. Na DP računamo na vsaj eno uvrstitev med deset najboljših in še na dve med prvo trideseterico. Za skoke smo navdušili kar nekaj začetnikov, ki se bodo vključili v sistem šolskih tekmovanj. Naš cilj je razširiti bazo skakalcev, predvsem pa otrokom omogočiti, da skozi igro spoznajo smučarske skoke in v njih tudi uživajo.”

Začetniki - domačinom so se pridružili tudi nadobudneži iz drugih koncev ajdovske občine in iz sosednjih občin - trenutno vadijo pod vodstvom vaditelja Matjaža Gostiše na manjši prirejeni skakalnici na Otlici. 20. februarja pa bo SK POK na 12-metrski skakalnici na Otlici organiziral meddruštveno tekmo za vse kategorije.

Skakalni center je nuja

Ob strokovnem delu in skrbi za podmladek se v klubu, ki ga vodi nekdanji skakalec Igor Polanc, ukvarjajo z gradnjo skakalnega centra za mlajše kategorije na Kovku. Gradbeno dovoljenje za postavitev 15-, 25- in 35-metrske skakalnice že imajo. Občina Ajdovščina jim je pomagala pri plačilu projektne dokumentacije, z lastnim denarjem in s pomočjo donatorjev so Gorjani uredili dovoz in ploščad do centra. Zdaj se postavlja vprašanje, kako naprej. Občina zanj v proračunu ni namenila denarja, zapletlo se je tudi pri prijavi na razpis Fundacije za šport, kjer bo o pritožbi SK POK odločalo sodišče. A domačini se ne dajo. “Naš cilj je, da do zime dokončamo zemeljska dela in profile za zimske skakalnice. Te so nujne za razvoj naših tekmovalcev v višjih starostnih kategorijah, v katere bodo letos prestopili kar štirje. Če doma ne bomo imeli naprav, bomo morali na treninge drugam. To pomeni, da se bomo morali trikrat, štirikrat tedensko voziti v Logatec, Ljubljano ali Mengeš. To je za mlade tekmovalce in za starše velika obremenitev,” dodaja Igor Polanc.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano