Brez revolucije na vrh

Izbor Tolmina kot gostitelja slovesne prireditve Kajakaške zveze Slovenije ni bil naključen. Luka Božič in Sašo Taljat iz sosednjega Mosta na Soči sta z uspehi obeležila leto 2014.

Najboljši športniki v izboru Kajakaške zveze Slovenije (z leve): Sašo Taljat, Eva Terčelj in Luka Božič.
Najboljši športniki v izboru Kajakaške zveze Slovenije (z leve): Sašo Taljat, Eva Terčelj in Luka Božič. 

TOLMIN >Razglasitve najboljših v posameznih športnih panogah so predvsem priložnost za obujanje spominov na najvidnejše dosežke v iztekajočem se letu in teh v kajakaštvu ni bilo malo. Občutno so k temu prispevali tekmovalci iz Kajak kluba Soške elektrarne, prav posebno pa Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta bila tudi izbrana za najboljšega športnika leta Kajakaške zveze Slovenije (KZS). Svetovna prvaka v slalomu na divjih vodah v kanuju dvosedu si bosta leto 2014 zaradi kopice vrhunskih dosežkov gotovo zapomnila za vedno. Spomnila pa sta se tudi svojega trenerja Dejana Testena in ga obdarila s priložnostnim darilom, sliko s prizorišča največjega uspeha, svetovnega prvenstva v Združenih državah Amerike.

Najboljša športnica Kajakaške zveze Slovenije za iztekajoče se leto je postala kajakašica Eva Terčelj (KKK Ljubljana), ki je osvojila bron na evropskem prvenstvu do 23 let. Najboljša tekmovalka na mirnih vodah za leto 2014 pa je postala Primorka Anja Osterman (KKK Adria).

“Medalje in priznanja so otipljivi, a meni bo prav v posebnem spominu ostala pozitivna energija in dobro razpoloženje po teh uspehih. Veliko mi pomeni spodbuda domačega okolja. Občutki z oktobrskega sprejema po vrnitvi iz Amerike na Mostu na Soči in zaključne prireditve kajakaške zveze so prav posebni. Velja jih ponoviti tudi prihodnje leto, ko bo glavni cilj osvojitev olimpijske kvote na svetovnem prvenstvu v Londonu,” je pojasnil Sašo Taljat. Njegov partner v dvojcu se bo tudi prihodnje leto spoprijel z dvojnim izzivom. Luka Božič je v kanuju enosedu vse bolj konkurenčen, praksa pa se je obnesla tudi v dvojcih. “Nismo počeli nič revolucionarnega. Tudi v preteklih letih sva kazala s Sašom zelo dobre vožnje, le napak je bilo v letošnji sezoni manj. Vselej pa je lahko boljše. Tudi predstave na svetovnem prvenstvu niso bile popolne. Na treningih sva se jim že približala, a tekme so vselej poglavje zase. Leto 2014 mi bo ostalo v spominu predvsem zavoljo prizorišč članskega svetovnega prvenstva v ZDA ter SP do 23 let v Avstraliji. Na obeh smo se mudili dalj časa. Živeli smo za tekmo in ustvarili pravi ekipni duh. Uspehi so seveda pika na i,” je pojasnil Božič.

Tudi njegovi klubski kolegi iz KK Soške elektrarne so si priveslali kar nekaj vidnih dosežkov. V petek so jih tako prejeli tudi kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je vnovič nanizal vrhunske izide v spustu, pa kajakašica Nina Bizjak, ki je osvojila ekipno zlato na evropskem prvenstvu do 23 let v slalomu ter kajakaš Niko Testen. Med mladinci je osvojil naslov evropskega podprvaka prav tako v slalomu. Lepo rezultatsko bero in nasploh potenciale je podčrtal tudi predsednik solkanskega kluba Vladimir Gabrijelčič, ki mu je posebno priznanje izročil predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano