Brez kraljevskega para

Selektor Rado Trifunović je včeraj objavil dokončen seznam košarkarjev, na katere računa v prvem delu kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Pričakovano na njem ni dveh nosilcev igre iz kraljevega kluba.

Ena ključnih igralcev evropskega prvenstva Luka Dončić 
(levo) in Anthony Randolph bosta izpustila prvi del kvalifikacij 
za  svetovno prvenstvo. Foto: STA
Ena ključnih igralcev evropskega prvenstva Luka Dončić (levo) in Anthony Randolph bosta izpustila prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Foto: STA

LJUBLJANA >Priprave 14 izbranih košarkarjev za tekmi z Belorusijo in Španijo se bodo začele prihodnji ponedeljek. Rado Trifunović se je moral odpovedati trem igralcem iz evrolige, medtem ko bosta iz klubov evropske elite na voljo Zoran Dragić in nekoliko presenetljivo Edo Murić. Med širšim naborom kandidatov za izbrano vrsto je bilo pet košarkarjev iz klubov, ki igrajo v evroligi, tam pa ne želijo spremeniti terminov tekem, ki sovpadajo z reprezentančnimi. Za Alekseja Nikolića je bilo že prejšnji teden dokončno jasno, da ga nemški prvak Brose Basket ne bo pustil, včeraj je potrditev prišla še za člana Reala Luko Dončića in Anthonya Randolpha. To hkrati pomeni, da bo Slovenija prvič po dolgem času igrala brez naturaliziranega igralca. Bo pa zato prišel krilni center Edo Murić, saj je njegov klub, turški Anadolu Efes, košarkarjem pustil proste roke pri odločitvi. Zoran Dragić, član Milana, ki ga trener Simone Pianigiani ne vidi v svojem konceptu igre, je tudi na seznamu, čeprav je po poškodbi in stranskem tiru njegova forma vprašljiva. Na seznamu je celo več košarkarjev z nedavnega evropskega prvenstva (osem), kot bi sprva lahko pričakovali.

Namesto četverice odsotnih in dveh rezervnih imen se je selektor odločil za šest igralcev, ki so bili poleti na širšem seznamu izbrane vrste. Na njem ni obeh košarkarjev Sixta Primorske Jana Kosija in Tadeja Fermeta, sta pa na seznamu ostala Primorca Luka Rupnik in Gregor Hrovat. Pod košem kandidira tudi 18-letni in 211-centimetrov visoki Jurij Macura, sicer član evroligaša Baskonije, vendar ne igra za prvo ekipo. Na priprave prideta še Žan Mark Šiško in Miha Lapornik.

Reprezentančni seznam

Organizatorji igre : Matic Rebec (Enisej Krasnojarsk), Luka Rupnik (Fuenlabrada), Žan Mark Šiško (Ilirija); branilci: Jaka Blažič (Andorra), Zoran Dragić (Milano), Klemen Prepelič (Pariz Levallois), Miha Lapornik (Zlatorog),: krilni igralci: Vlatko Čančar (Bemax), Gregor Hrovat (Olimpija), Edo Murić (Anadolu Efes); krilna centra: Jurij Macura (Baskonia), Saša Zagorac (Sopron); centra: Žiga Dimec (Krka), Gašper Vidmar (Banvit).

“Igralce bomo skušali v petih dneh optimalno pripraviti na domače srečanje proti Belorusiji in gostovanje v španskem Burgosu. Delo nam bo olajšano, ker bomo gojili podoben slog in sistem igre kot na zadnjem evropskem prvenstvu. Košarkarji način dela že poznajo, ga pa bo potrebno osvežiti oziroma obnoviti, saj so igralci med sezono vpeti v klubski sistem,” pravi Trifunović.

ROK MAVER


Najbolj brano