Brez igre, idej in strela na gol

Malo pred tem, ko se je sobota prevesila v nedeljo, sta z “letališča duhov” v Lvovu (zgrajeno za potrebe Eura 2012 ima sicer zelo redek promet) proti Sloveniji poleteli dve letali. Ukrajinsko v Maribor z zadovoljnimi potniki, slovensko pa v Ljubljano z več vprašanji kot odgovori. Ukrajina : Slovenija 2:0 (1:0).

Samir Handanović je za razliko od svojega ukrajinskega kolega imel veliko dela, ki ga je - kljub 
dvema zadetkoma v mreži - opravil zelo dobro. Foto: Primoz Lovric
Samir Handanović je za razliko od svojega ukrajinskega kolega imel veliko dela, ki ga je - kljub dvema zadetkoma v mreži - opravil zelo dobro. Foto: Primoz Lovric

LVOV > “Če bomo igrali tako kot v Baslu, potem imajo Ukrajinci veliko razlogov za skrb,” je dan pred tekmo navrgel selektor Srečko Katanec. Dan zatem je imel veliko več razlogov za skrb sam, kajti želeno slovensko igro so prikazali kar Ukrajinci. Pretekli in nadigrali so statično slovensko ekipo, v kateri je povsem zatajila zvezna vrsta.

Stadion Arena Lviv, gledalcev 34.000, sodnik Eriksson (Švedska) 7,5. Strelca - 1:0 Jarmolenko (22), 2:0 Seleznjov (54). Ukrajina: Pjatov-, Hačeridi 7, Ševčuk 7, Fedeckij 8, Rakickij 7, Konpljanka 7, Sidorčuk 7, Ribalka 7, Garmaš 7,5 (od 80. Malinovskij-), Jarmolenko 8 (od 90. Karavajev-), Seleznjov 8 (od 83. Kravec-). Selektor: Mihailo Fomenko. Slovenija: Handanović 6, Jokić 5,5, Cesar 5,5, Ilić 5,5, Brečko 6, Kurtić 4,5, Krhin 5,5, Kampl 5,5, Iličić 5 (od 63. Bezjak 5,5), Birsa 5,5 (od 73. Pečnik-), Novaković 5,5 (od 90. Ljubijankić-). Selektor: Srečko Katanec. Rumeni kartoni: Seleznjov, Hačeridi, Rakickij; Novaković, Krhin.

Z vzhoda je zapihal mrzel veter in na imenitnem stadionu je bilo prav zimsko vreme, le s kakšno stopinjo nad ničlo. In že v uvodu je glasne slovenske navijače še dodatno zmrazilo. Ukrajinci so namreč, kot je pri njih v navadi, sprožili totalen juriš in že v prvi minuti se je bilo le prisebnosti Samirja Handanovića zahvaliti, da Andrij Jarmolenko ni zadel. V obeh ekipah sicer ni bilo posebnih presenečenj. Ukrajinci so imeli na obeh krilih sijajna igralca Jarmolenka in Jevgenija Konopljanko, ki pa tokrat le ni prišel toliko do izraza. Čeprav je vezist Seville v življenski formi in se je veliko napadov valilo po levi strani, ga je do neke mere uspel omejiti povratnik v reprezentanco Mišo Brečko.

Jarmolenko je sredi polčasa unovčil ukrajinsko pobudo - iz igre je za učbenik izločil tri slovenske branilce, zadel iz bližine (tako ali tako vedno čaka na žogo pri drugi vratnici) in spravil poln stadion v delirij. Kmalu zatem si je 2:0 sam pojedel Denis Garmaš, ko je slabo zadel žogo. Slovenci so si priigrali dva ugodna položaja, nikakor pa priložnosti: enkrat je Josip Iličić žogo poslal v nebo, potem pa je v morda najlepši slovenski akciji na tekmi Milivoje Novaković imel prosto pot do gola, a je slabo sprejel podajo Valterja Birse po eni redkih akcij v režiji Kevina Kampla. Toda Ukrajinci so želeli doseči še vsaj en zadetek: nevaren strel z glavo Garmaša je izkušeni Handanović, ki je bil zaslužen, da ni padel še kakšen gol, uspel odbiti.

Gostitelji so kmalu po začetku drugega polčasa dosegli želeno. Artem Fedeckij je prehitel Bojana Jokića, natančno podal pred gol, kjer je bilo Seleznjovu dovolj, da je podstavil nogo in žogo preusmeril v gol. V zraku je visel tretji gol in dejansko je bila žoga po novem nevarnem strelu Slezenjova že skoraj v mreži, ko se je od notranje strani vratnice odbila kak meter v polje, Jokić pa jo je zadnji trenutek brcnil na varno, da je Seleznjovu šlo kar na jok. “Ukrajinci imajo razdelano igro, dobre podaje, lepo prodirajo na bokih in znajo zadrževati žogo. Nismo se mogli povsem odpreti. Skušali smo igrati bolje v napadu, pa ni šlo. Moramo verjeti vase, da lahko nadoknadimo razliko doma,” je menil Kampl, ob Josipu Iličiću eno največjih razočaranj v slovenski vrsti.

Menjave in poskus, da bi prenesli večje težišče v napad, do konca tekme niso obrodile otipljivih sadov. Statistika je pač neizprosna: brez enega samega strela v okvir vrat izgovorov ob porazu ne more biti. Selektor Katanec je menil drugače: “Tekmo smo dobro odprli in jo nadzirali. Imeli smo dve lepši priložnost za zadetek kot Ukrajinci, drugi ukrajinski gol je padel iz ofsajda. Žal se nam to ponavlja.” Ogled posnetka sicer ne potrjuje selektorjeve trditve, a tudi če bi, ne spremeni dejstva, da si je Ukrajina zmago povsem zaslužila. Katanec je sicer posredno priznal, da prave ideje, kako narediti preobrat v Mariboru, ki se po videnem zdi misija nemogoče, nima.

Izidi ostalih dodatnih kvalifikacijskih tekem - Švedska : Danska 2:1, Bosna in Hercegovina : Irska 1:1 ter Norveška : Madžarska 0:1. Madžari in Norvežani so povratno tekmo odigrali že sinoči.

Ukrajince po tekmi ni zajela evforija. Sočasno sta slovenskim medijem dajala izjavo Konopljanka in njegov “čuvaj” Brečko. “Že v petek sem vam povedal, da bomo zmagali. Dobro smo analizirali tekmeca in to prenesli na igrišče. Evforije ni, že razmišljamo o povratni tekmi,” je menil Ukrajinec. Brečko pa je priznal, da je možnosti za Euro zelo malo. “Dokler obstaja kak odstotek, bomo verjeli. Ni veliko časa, moramo se dvigniti, odigrati pošteno in potem bomo videli, kako in kaj.”

ROK MAVER


Najbolj brano