Brez domačih prvakov

Kajakaški center v Solkanu gosti otvoritveno tekmo sezone slalomistov na divjih vodah. Danes so na sporedu kvalifikacije, jutri pa zaključni boji.

Kajakašica Urša Kragelj solkansko progo dobro pozna. Foto: Leo Caharija
Kajakašica Urša Kragelj solkansko progo dobro pozna. Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Vremenska slika se izboljšuje, tako da se obeta privlačna tekma tudi za gledalce. Konkurenca bo za začetek sezone zelo solidna, tudi na absolutni ravni. Člani bodo sicer predvsem obujali tekmovalne občutke oziroma se ogrevali za glavni del sezone. Tako še ne bomo videli v akciji svetovnih prvakov v kanuističnem dvojcu Luke Božiča in Saša Taljata.

Božič se po načrtu pripravlja v Franciji, Taljat, ki je imel namen tekmovati v enojcu, pa je zbolel, zato je njegov nastop vprašljiv. Tudi sicer mostarske naveze še lep čas ne bomo videli v tekmovalni akciji. Verjetno bo to šele maja, ko bodo izbirne reprezentančne tekme. Aprila se bo dvojec podal na priprave v London, kjer ga čaka preizkus proge septembrskega svetovnega prvenstva kot vrhunca sezone.

Glavni tekmovalni adut domačega KK Soške elektrarne bo ta vikend bržkone kajakašica Urša Kragelj, v akciji pa bo velika večina njenih reprezentančnih kolegov. Poimensko močna bo tudi konkurenca iz tujine, predvsem iz Nemčije z vrsto nosilcev medalj z največjih tekmovanj. Prvo ime solkanske preizkušnje bo vsekakor aktualni olimpijski prvak v slalomu, kajakaš Daniele Molmenti, ki je na divjih vodah tudi sicer osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

Spored slalomskega vikenda v Solkanu: danes, kvalifikacije (K-1 ženske, C-2, C-1 ž.) ob 10. uri; kvalifikacije (C-1 moški in K-1 m.) ob 14. uri; jutri, polfinale ob 10.30; finale ob 14. uri; podelitev medalj ob 16. uri.

Pod drobnogledom bodo predvsem mladinci in mlajši člani. V Solkanu jih čakata prvi izbirni tekmi za sestavo reprezentance, ki bo čez dober mesec dni zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Norme so zahtevne. V ožjem oziroma širšem krogu potencialnih kandidatov ima KK Soške elektrarne kar nekaj adutov v posameznih disciplinah oziroma kategorijah. Med njimi so Niko Testen, Tine Kancler, Jakob Jež, Jakob Jeklin, Gašper Kovačič, Eva Jeklin, Žiga Taljat, Alja Kozorog, Nina Bizjak ... Gotovo jih bo pa kar nekaj med njimi moč videti prihodnje leto na evropskem prvenstvu v slalomu za mladince in mlajše člane, ki ga bo gostil Solkan.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano