Brazilija je že v Rusiji

Če so evropske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu komaj na pol poti, so na večini preostalih celin korak ali dva naprej. Vozovnico za pot v Rusijo leta 2018 pa si je prva že rezervirala Brazilija.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Ob gostiteljih Rusih je tako na svetovnem prvenstvu (SP) prostora še za 30 reprezentanc. Iz (dodatnih) kvalifikacij v Evropi jih bo prišlo 13, preostale udeleženke pa bodo dale druge celine. V južnoameriški skupini je Brazilija pod taktirko novega selektorja Titeja dosegla še osmo zaporedno zmago v kvalifikacijah. V 14. krogu je doma s 3:0 ugnala Paragvaj in si s 33 točkami štiri kroge pred koncem tudi teoretično zagotovila nastop v Rusiji. Na mestih od dve do štiri, ki še prinašajo neposredno uvrstitev na SP, so Kolumbija (24 točk) ter Urugvaj (23) in Čile (23).

Argentinske skrbi

Argentina (22) je po porazu v Boliviji z 0:2 spet pristala na petem mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije za SP, na katerega še upata Ekvador (20) in Peru (18). Velika nadmorska višina v La Pazu in odsotnost Lionela Messija, ki je zaradi žaljenja sodnikov po sicer zmagovitem dvoboju s Čilom dobil kazen štirih (kvalifikacijskih) tekem prepovedi nastopa, naj bi botrovali porazu proti sicer odpisani Boliviji in predvidoma napeti končnici kvalifikacij. Zadnji avgustovski dan jih bodo Argentinci v 15. krogu nadaljevali na vročem gostovanju v Urugvaju, za katerim je črna marčevska epizoda z dvema porazoma.

Slovensko štetje kvalifikacij

Slovenija je v evropskih kvalifikacijah po polovici odigranih tekem drugo mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije, v skupini F sicer prepustila Slovaški, za katero pa na lestvici zaostaja le za točko. Slovaki sicer zaključujejo seznam osmih reprezentanc, ki bi se po marčevskem štetju uvrstile v dodatne kvalifikacije. Pri razvrstitvi se ne upoštevajo rezultati z zadnjeuvrščeno ekipo iz vsake od devetih kvalifikacijskih skupin. Pred Slovaško, ki ima 6 točk, so se zvrstile Italija (10 točk), Portugalska (9), Grčija (8), R. Irska (8), Švedska (7), S. Irska (7) in Islandija (7). Dodatnih kvalifikacij po petih odigranih tekmah ne bi videla Črna gora (4).

Ekipa, ki bo osvojila peto mesto v južnoameriških kvalifikacijah, se bo v repešažu pomerila z zmagovalcem kvalifikacij v Oceaniji, kjer je šest moštev razdeljenih v dve tričlanski skupini. Favorit je Nova Zelandija, ki bo najverjetneje zmagala v skupini A in se bo v dveh izločilnih dvobojih pomerila z najboljšim iz skupine B, kjer je razplet precej bolj negotov. Avstralija je že v tretjem ciklusu del azijskih kvalifikacij. Reprezentanci, ki se je prebila na zadnje tri šampionate (2006, 2010 in 2014), dobro kaže vsaj v boju za tretje mesto v skupini B in preboj v dodatne kvalifikacije. Po sedmih krogih še neporaženi Avstralci imajo 13 točk. Tudi Japonska (16) in Saudska Arabija (16) na prvih dveh mestih, ki zagotavljata neposreden nastop v Rusiji, pa nista preveč oddaljeni. V skupini A je po domači zmagi nad Kitajsko zelo blizu preboju v Rusijo Iran (17 točk). Za drugo mesto pa se bosta, kot kaže, potegovala Južna Koreja (13) in Uzbekistan (12).

Negotova razmerja

Najbolj preprost je format afriških kvalifikacij, kjer si bo pot v Rusijo priigralo pet zmagovalk štiričlanskih skupin, kjer pa sta bila odigrana šele dva kroga. Najobetavnejši sta izhodišči Nigerije in Egipta, v nehvaležnem položaju pa so se pred preostalimi štirimi tekmami znašli udeleženki zadnjega SP, Gana in Alžirija, afriški prvak Kamerun.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano