Bratoma Dragić se je izpolnila želja

Nobenega presenečenja ni bilo. Srbski trener z ameriškim potnim listom Igor Kokoškov bo vodil slovenske košarkarje v prvih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo po desetih letih.

Igor Kokoškov - novi slovenski košarkarski selektor
Igor Kokoškov - novi slovenski košarkarski selektor 

LJUBLJANA > O 44-letnemu Igorju Kokoškovu, ki je pred dnevi odstopil z mesta gruzijskega selektorja, se je v povezavi z vodenjem slovenske reprezentance govorilo že po EP leta 2013, vendar so na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) takrat odločili za vrnitev Jureta Zdovca, ki je bil - vsaj po besedah predsednika Mateja Erjavca - njegov prvi favorit za podaljšanje mandata. Ni skrivnost, da sta za Kokoškova navijala brata Dragić in da je srbski trener povezan z Goranovim menedžerjem Radetom Filipovićem. Izvršni odbor KZS ga je včeraj zvečer ekspresno hitro potrdil za selektorja. Ko je Zdovc iz turškega Gaziantepa pred tedni odšel k grškemu AEK in ko je športni direktor atenskega moštva Dragan Šakota povedal, da klub Zdovcu ne dovoli opravljanja dveh funkcij, je bilo jasno, da bodo na KZS prevladali Kokoškovi zagovorniki. “Juretu Zdovcu se zahvaljujem za dobro opravljeno delo ter izjemno korektne pogovore v času po poteku pogodbe. Ker zaradi zahtev kluba ni mogel potrditi sodelovanja, smo ob iskanju novega kandidata hitro prišli do Igorja Kokoškova, velikega strokovnjaka z izjemnimi izkušnjami pri delu v NBA, pozitivno naravnanega in povezovalnega človeka,” je povedal Erjavec. Kokoškov je v prvi izjavi za KZS (javnosti se bo predstavil februarja) med drugim povedal: “Kot trener veliko pomembnost dajem ekipnemu delu in dobremu sodelovanju s svojimi sodelavci, prav tako pa spremljanju igralcev in realizaciji letnega načrta. Moje delo bo predvsem usmerjanje igralcev ter odločanje o tem, kaj je najboljše za ekipo, medtem ko medsebojno kemijo ustvarjajo igralci sami.”

Kokoškov je bil med drugim v ZDA pomočnik trenerja v Missouriju (NCAA), Los Angeles Clippersih, Detroit Pistonsih, Phoenix Sunsih, Cleveland Cavaliersih in Orlando Magicu, trenutno pa isto delo opravlja pri Utah Jazzu. Od leta 2008 do pred kratkim je bil selektor gruzijske reprezentance, s katero se je prvič v zgodovini države uvrstil na evropsko prvenstvo leta 2011. Bil je še pomočnik Željka Obradovića v srbski članski reprezentanci (2004 in 2005).

RM


Najbolj brano