Branilci lovorike imajo prosto sredo

Danes bodo na sporedu tri od štirih četrtfinalnih tekem slovenskega nogometnega pokala. Edini primorski predstavnik Luka Koper bo svoj prvi dvoboj z Domžalčani odigrala prihodnjo sredo.

Nogometaši Gorice (v belih dresih) in Luke Koper se bodo  ta 
teden osredotočili na prvenstvene obračune. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nogometaši Gorice (v belih dresih) in Luke Koper se bodo ta teden osredotočili na prvenstvene obračune. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Včeraj je bila (razmočena) zelenica v domžalskem športnem parku namreč rezervirana za tekmo mladinske lige prvakov, v kateri so se gostitelji pomerili z beograjskim Radom. To seveda pomeni, da bo tudi povratni dvoboj branilcev lovorike Koprčanov in Domžalčanov na Bonifiki odigran z enotedenskim zamikom v primerjavi s preostalimi, torej 4. novembra.

Danes bo na igrišče stopilo preostalih šest četrtfinalistov, med katerimi je tudi vodilni drugoligaš, ptujska Drava, ki bo gostovala pri Zavrču. Vodilna prvoligaška ekipa Olimpija se bo doma pomerila s Celjani, Mariborčane pa čaka gostovanje pri Rudarju. Za Olimpijo in Maribor vsaj prvi pokalni tekmi ne bosta na vrhu prednostnega seznama. V soboto se bosta glavna kandidata za naslov pomerila še na medsebojnem prvenstvenem derbiju. Danes se torej obeta precej preračunavanja. Marjan Pušnik in Krunoslav Jurčić proti Celju in Rudarju na igrišče ne bosta poslala nominalno najmočnejših zasedb, kar je svojevrstna priložnost za tekmece, da si pred povratnim dvobojem priigrajo solidno popotnico oziroma vsaj ohranijo rezultatsko negotovost.

Nogometna zveza Slovenije je določila kraj igranja povratne tekme dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, v katerih se bodo izbranci Srečka Katanca pomerili z Ukrajino. Slovenci bodo 17. novembra svojo drugo uvrstitev na EP, prvič je nastopila na EP 2000 v Belgiji in na Nizozemskem, lovili v mariborskem Ljudskem vrtu. Slovenija v Ljudskem vrtu ni doživela poraza že več kot štiri leta, prav tam pa si je zagotovila svoje zadnje veliko tekmovanje, ko je v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 izločila Rusijo. Stadion v Ljudskem vrtu sprejme 12.432 gledalcev. Prva tekma bo 14. novembra v Lvovu.

Sicer pa imata tako Olimpija in zlasti Maribor dovolj širok kader, ob katerem se trenerja ne bosta znašla v zadregi. Podcenjevanja pokalnega tekmovanja pa si glavna kandidata za naslov državnega prvaka vendarle ne moreta privoščiti. To posebej velja za novo Olimpijo, ki še lovi svojo prvo lovoriko. Zmaji, a še pod blagovno znamke izvorne Olimpije, so zadnjo števno lovoriko osvojili prav v slovenskem pokalu, in sicer v sezoni 2002/03. V preteklem desetletju pa so imeli ob Mariborčanih največ uspeha v tem tekmovanju prav Koprčani. Oboji so se trikrat veselili pokalnega naslova.

V zadnjih dveh izvedbah je bila ta lovorika v domeni primorskih klubov. Predlani jo je osvojila Gorica, lani pa Koper. Za oba kluba, ki v prvenstvu nista blestela, je pokal pomenil vstopnico za Evropo. V pretekli sezoni so Novogoričani in Koprčani uprizorili tudi napet četrtfinalni obračun. Razpleta in napredovanja v polfinale se je po dveh razburljivih tekmah veselil Koper. V letošnji sezoni je možnost ponovitve primorskega obračuna v pokalu odpadla že na samem startu. Gorica se je namreč spotaknila ob prvi oviri oziroma v uvodnem kro gu, ko jo je v Murski Soboti izločila Mura.

Četrtfinale pokalnega tekmovanje, prve tekme, danes ob 17.30 - Olimpija : Celje; ob 18. uri - Drava Ptuj : Zavrč, Rudar Velenje : Maribor; 28. oktober - Domžale : Luka Koper.

Novogoričani so se tako osredotočili na prvenstvo, kar jim zelo dobro uspeva, saj so trenutno drugi. V (medijski) senci sobotnega obračuna med Olimpijo in Mariborom pa bo v nedeljo na sporedu še en prvenstveni derbi v novogoriškem športnem parku, kamor pridejo Domžale, ki se lahko v prvenstvu pohvalijo s ta čas najdaljšim nizom neporaženosti. Slednja traja že osem tekem. Zadnji so jih v šestem krogu ugnali prav Novogoričani, ki so po napovedih sklenili pogodbo še z enim povratnikom, branilcem Nejcem Mevljo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano