Božič kot ankaranski božiček

Kar celo desetletje je bilo potrebno za nov primorski obračun v drugi nogometni ligi. Nazadnje so dva ali trije primorski klubi v ligi sodelovali v sezoni 2003/04 in kdo ve, če se kdo sploh še spomni takratnih dogodkov. Sobotni (všečni) derbi je zanesljivo pripadel gostiteljem. Ankaran-Hrvatini : TKK Tolmin 3:0 (0:0).

Nogometaš Ankarana Jan Pahor (v oranžnem dresu) je prvi zatresel mrežo gostov Foto: Nicky Kristl
Nogometaš Ankarana Jan Pahor (v oranžnem dresu) je prvi zatresel mrežo gostov Foto: Nicky Kristl

ANKARAN > S Tolminci so Ankarančani v tretji ligi vselej bili težke nogometne dvoboje, tokrat pa so bili izrazito prepričljivejši. Morda je bil znanilec slabega tolminskega dne že medlo navijanje njihovih navijačev, ki so imeli iz minute v minuto manj razlogov za vihtenje rdeče-črnih zastav.

Stadion Sv. Katarina, gledalcev 230, sodnik Gornjak (Braslovče) 6,5. Strelci - 1:0 Pahor (50), 2:0 Božič (72), 3:0 Božič (84). Anakaran-Hrvatini: Pall 6,5, Hojnik 6,5 (od 58. Stipaničev 6,5), Klun 7, Pahor 7, Koli 6,5, Vukelić 7,5, Kolarič 6,5, Zemljak 7, Mihalič 7 (od 42. Vekić 6,5), Vodeb 6,5 (od 80. Burkić-), Božič 7,5. Trener: Vlado Badžim. TKK Tolmin: Baloh 5,5, Kucalović 5,5 Lipužič Bratuž 6, Šuligoj 5, Zornik 5, Rakušček 6 (od 70. Kavčič 5,5), Jarc 5,5, Urbančič 5,5 (od 46. Lo Duca 5,5), De. Sokanović 5 (od 58. Kos 5,5) Kravanja 5,5, Da. Sokanović 5,5. Trener: David Kanalec. Rumeni kartoni: Pahor, Mihalič, Klun, Vekić; De. Sokanović, Lipužič Bratuž.

V uvodnih minutah so gostje sicer skušali vsiliti svoj ritem igre in zaposliti vratarja oranžnih Mateja Paala, a je bilo tolminske ofenzive tudi hitro konec. Ankarančani so začeli prevzemati pobudo in gradili akcije, Tolminci pa so bili nevarni s hitrimi podajami v protinapad. Dejan Sokanović se je dvakrat znašel pred Paalom, vendar je bil povsem nezbran. Prvi polčas je bil razigran z nekaterimi izjemnimi priložnostmi za zadetek - našteli smo jih pet. V akcijah je tvorno sodeloval Matej Zemljak s podajami z boka. Po zaporednih projektilih predvsem Tadeja Mihaliča (izmenjala sta si tudi izjemno dvojno podajo) in Tima Vodeba, ki so si ustvarili štiri priložnosti, peto pa Marko Vukelić, je bil izid še kar naprej 0:0. Tolminska obramba je bila na hudi preizkušnji, toda pristaši domačih so si lahko iz obupa le pulili lase, saj so priložnosti z neposredne bližine končale mimo gola ali pa pristale v rokah Denisa Baloha. Za nameček je Mihalič nerodno pristal na neravni travnati površini in zaradi poškodbe gležnja moral iz igre. Tik pred polčasom bi bilo lahko 0:1, toda v dvoboju pred vrati obeh osmic, Tolminca Roka Urbančiča in domačega Matica Hojnika, je bil bolj zbran slednji.

V drugem krogu SNL so igrali: Triglav : Dravinja Kostroj 3:2 (1:1), Šmartno 1928 : Krško 3:3 (1:2), Roltek Dob : Aluminij 0:1 (0:1), Farmtech Veržej : Šenčur 3:0 (0:0), Ankaran Hrvatini : Tolmin 3:0 (0:0).

Kar domačim po seriji priložnosti ni uspelo v prvem, so dočakali v drugem polčasu iz prekinitve. Vukelić je izvajal prosti strel, zadetek smo sprva pripisali njemu, toda sodnik je dobro videl, da je žoga na poti v mrežo zadela Jana Pahorja. Na igrišču je bilo nekajkrat vroče med igralci obeh ekip, vse do izida 2:0. Prej dokaj nevidni Mark Božič je v dvobojih izkoristil moč in kilograme ter v zadnji četrtini tekme z zadetkoma potrdil premoč domače ekipe, ki se je po tem vidno oddahnila. Najprej je hladnokrvno preigral gostujoča centralna branilca, potem pa šolsko izkoristil podajo Vukelića za končnih 3:0.

ROK MAVER


Najbolj brano