Z novim čolnom jima gre bolje

Najbolj razveseljiva novica s četrte tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v španskih Pirenejih je, da sta se Luka Božič in Sašo Taljat prvič v letošnji sezoni prebila v finale. Mostarski dvojec je osvojil peto mesto.

 Luka Božič in Sašo Taljat  Foto: Nina Jelenc
Luka Božič in Sašo Taljat  Foto: Nina Jelenc

SEU D'URGELL > Člana KK Soške elektrarne sta se v prvem delu sezone zaman trudila, da bi se vsaj približala lanskim dosežkom, ko sta nizala uvrstitve na zmagovalni oder. Že finale se jima je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov vselej izmuznil. Vrnitev v širši svetovni vrh v kanuju dvosedu je za Luko Božiča in Sašo Taljata prišla kot naročena. Tudi zato, ker sta se po prvem delu sezone odločila za menjavo čolna. Peto mesto je dobra popotnica pred sklepnim dejanjem svetovnega pokala konec tedna v Pauu in predvsem svetovnim prvenstvom v Londonu, kjer se bodo čez dober mesec dni delile olimpijske kvote.

Že polfinalno vožnjo, ki jima v dosedanjem delu sezone ni prinesla sreče, sta lepo izpeljala. Priveslala sta do petega mesta, potem ko sta nekaj časa izgubila predvsem na zadnjih vratih. V finalu sta napadla na vso moč, a v osmih vratih po oceni sodnikov naredila dotik, ki ju je tudi stal uvrstitve na zmagovalni oder. Za zmagovalcema, francoskim dvojcem Gauthier Klauss-Matthieu Peche, sta zaostala 2,43 sekunde.

“Po eni strani sva zadovoljna, po drugi strani pa je ostalo nekaj grenkega priokusa, ker sva bila zelo blizu. Vesela sva, ker sva pokazala dobro vožnjo in bila le pol sekunde za najboljšimi. Dotika najverjetneje nisva naredila, a so se sodniki odločili drugače. Letos nama že nekajkrat niso šli na roko, a gremo naprej. Glavna tekma bo svetovno prvenstvo in upam, da bova tudi tam pokazala podobno vožnjo kot danes,” je povedal Božič. Z razvojem dogodkov pa je bil zadovoljen tudi Taljat: “Dejstvo je, da sva dobro stopnjevala vožnji od polfinala do finala. Že v polfinalu sva veslala solidno, brez napak in umirjeno, v finalu pa sva vožnjo še nadgradila in bila hitrejša. V novem čolnu se počutiva dobro in upam, da je tudi to naredilo razliko. Navsezadnje sva ga s tem namenom tudi zamenjala.”

Prvič v letošnji sezoni pa je brez velikega finala včeraj ostala Urša Kragelj. Kajakašica Soških elektrarn je odlično izpeljala petkove kvalifikacije, kjer je osvojila tretje mesto. Zalomilo se ji je v polfinalu. Včeraj je bila spet zelo hitro na poti, usodni pa so bili kazenski pribitki. Dotaknila se je že prvih vrat, a je vmesni čas še vedno obetal uvrstitev v finale. Odločilna je bila kombinacija vrat 11 in 12, kjer so sodniki ocenili, da je naredila še dva dotika. V cilj je tako priveslala s šestimi kazenskimi sekundami, kar pa je bilo kljub hitremu veslanju preveč za uvrstitev v finale. Z le enim dotikom manj bi bila Kragljeva prav tako uvrščena v finale, kjer se je s četrtim mestom izkazala Eva Terčelj. Pred zadnjo tekmo svetovnega pokala, kjer bodo točke štele dvojno, je Kragljeva zdrsnila s četrtega na šesto mesto v skupnem seštevku.

ASO


Najbolj brano