Boj za dodatne kvalifikacije

V češkem Brnu se z današnjo tekmo z Belorusijo za slovensko žensko odbojkarsko reprezentanco začenja prvi turnir evropskih kvalifikacij. Turnir drugega kroga bo v Mariboru, Slovenke pa želijo - tudi s primorsko pomočjo - napredovati vsaj v dodatne kvalifikacije.

Koprčanka Marina Cvetanovič je na pripravljalnih tekmah 
pokazala dobro formo. Foto: Igor Mušič
Koprčanka Marina Cvetanovič je na pripravljalnih tekmah pokazala dobro formo. Foto: Igor Mušič

BRNO > Slovenski selektor Bruno Najdič je v izbrano vrsto povabil tri Primorke - Koprčanki Marino Cvetanovič (kapetanka, sprejemalka, NKBM) in Katjo Medved (libero, Targoviste, Romunija) ter novogoriško blokerko Calcita Tino Grudina.

Belorusinje, ki bodo danes v Brnu prve tekmice Slovenk, so papirnati favorit tekme, pa tudi skupine, saj so devete na evropski lestvici, Slovenke pa šestnajste. V našem strokovnem štabu ocenjujejo, da so najboljše tri ekipe skupine vendarle precej izenačene, pridobili pa so tudi dovolj podatkov in posnetkov za kakovostno pripravo.

Tudi drugi (sobotni) tekmec Slovenije - Češka - je višje uvrščena na evropski lestvici (enajsta). V nedeljo čaka Slovenke teoretično najlažji tekmec, Grčija (26.).

Te reprezentance, ki tvorijo skupino F, se bodo na povratnih tekmah prihodnji konec tedna pomerile še na turnirju v mariborski dvorani Tabor. Zmagovalec skupine bo neposredno napredoval na evropsko prvenstvo. Drugouvrščeno ekipo čakajo dodatne kvalifikacije v obliki dveh dvobojev z drugouvrščeno ekipo skupine D.

Favorit skupine D je Hrvaška (10. na lestvici), sledijo pa Slovaška (17.), Izrael (20.) in Portugalska (23.). Prav lahko se zgodi, da bodo Slovenke naletele na Slovakinje, s katerimi so se v minulih dneh trikrat prijateljsko pomerile. Na prvi tekmi so Slovakinje zmagale s 3:1, drugo (3:0) in tretjo (3:1) pa so dobile Slovenke.IM


Najbolj brano