Bogati bodo še bistveno bogatejši

Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) so pred nedavnim potrdili napovedano povečanje denarnih nagrad v evropskih tekmovanjih. V eni sezoni bo med klube razdelila kar 1,25 milijarde evrov.

NYON > Zaradi vse večje popularnosti in prihodkov iz naslova prodaje medijskih pravic so se v švicarskem Nyonu odločili, da bodo klubom ponudili bistveno več kot doslej. Popravki že doslej bogatih denarnih nagrad niso zgolj simbolični, temveč za nastope v ligi prvakov dosegajo od 40 do celo 62-odstotne povišice.

Že kvalifikacije ne bodo več nezanemarljive. Prvi krog z le štirimi obrobnimi ekipami vsaki prinaša po 200.000 evrov, nastopanje v drugem krogu 100.000 več, v tretjem pa vsakega udeleženca čaka 400.000 evrov. V zadnjem kvalifikacijskem krogu, ki je znan kot play-off, bo poraženec prejel tri milijone tolažilne nagrade, zmagovalec pa dva milijona evrov, s tem da ga čaka bogata nagrada za preboj v skupinski del lige prvakov. Tako je do letošnje sezone za preboj med 32 najboljših evropskih moštev vsak klub prejel 8,6 milijona evrov. Letos je tak znesek prejel tudi Maribor. Od poletja bo osnovna nagrada znašala kar 12 milijonov evrov, kar predstavlja 40-odstotno rast.

Vsaka posamična zmaga v skupinskem delu lige prvakov je bila do sedaj vredna okrogel milijon evrov, neodločen rezultat pa polovico manj. Po novem se tri točke na eni tekmi spremenijo v 1,5 milijona evrov, točka pa ostaja pri petstotih tisočakih. Tako je Uefa klubom dala jasen signal, da remiji nikogar ne zanimajo in da je zmaga tudi denarno vredna trikrat več. Tako lahko pričakujemo precej več tveganja v igri, kar se bo verjetno odrazilo v končnicah posameznih tekem.

Še letos je bil posamezen klub za preboj v osmino finala nagrajen s 3,5 milijoni evrov, odslej bo ta nagrada kar 5,5 milijona, kar predstavlja 57-odstotno povečanje. Četrtfinale je bilo nagrajeno s 3,9 milijoni, po novem bo kar s šestimi. Tudi polfinalna vstopnica bo precej bolj mamljiva. Namesto dosedanjih 4,9 milijona bo v klubske blagajne ob uvrstitvi med najboljše štiri kapnilo kar dodatnih sedem milijonov evrov.

Zmagovalcu 15 milijonov

Razmerje v prihodkih med vse bogatejšo ligo prvakov in evropsko ligo bo po novem še višje kot doslej. Za vsak zaslužen milijon evrov v evropski ligi bodo v ligi prvakov razdelili 4,3 milijona evrov. Nagrade za dosežke na igrišču bodo tako na letni ravni znašale približno 725 milijonov evrov.

Uefa je občutno povečala tudi prejemke zmagovalca in poraženca v velikem finalu. Za poraz je v lanski sezoni madridski Atletico prejel 6,5 milijona, od prihodnje sezone naprej pa bo poraženec v finalu odnesel kar 10 milijonov ali 62 odstotkov več kot doslej. Real Madrid je lani za svoj deseti naslov dobil 10,5 milijona. Prav toliko bo na račun pospravil letošnji zmagovalec finala, ki bo 6. junija v Berlinu, že naslednje leto na San Siru bo samo finalni uspeh vreden kar 15 milijonov evrov. Skupni denarni sklad iz naslova nagrad za rezultate na igrišču se je tako iz 37,4 milijona dvignil kar na 54,5 milijonov evrov.

Izjemni marketinški zaslužki

Kot je znano, rezultati na terenu prinesejo samo del nagrad vsem udeležencem lige prvakov. Drugi del je povezan z marketinškimi pravicami oziroma z vrednostjo vsake posamezne lige in s tem, koliko za odkup televizijskih pravic za prenos tekem ponudi medij iz posamezne države. V tem bazenu bo prihodnjo sezono na voljo kar 480 milijonov evrov. Po dogovoru s klubi jim bo Uefa namenila kar 75 odstotkov vsega prejetega denarja iz naslova prodaje TV pravic.

Tako bo v primeru zmage angleškega kluba v ligi prvakov (Anglija za TV pravice plača največ) to moštvo na svoj račun prejelo približno 100 milijonov evrov iz Uefine blagajne. Za primerjavo, lanskoletni zmagovalec Real Madrid je od Uefe prejel 57,4 milijona evrov nagrad, od tega 20 milijonov iz t.i. “marketinškega bazena”. Prav v tej razdelitvi pa igra glavno vrednost vpliv lige in velikih klubov. V sezoni 2013/14 je na primer Paris SG zaslužil 33 milijonov, Juventus 31, Manchester United 23, Real Madrid pa 21. Češki prvak Viktoria Plzen je iz naslova marketinških pravic prejel zgolj 1,5 milijona. Nekaj podobnega bo iz tega naslova letos dobil tudi Maribor, a vse številke zaslužkov za aktualno sezono še niso znane.

PETER MARAŽ


Najbolj brano