Bo Udinese res postal velika ekipa?

Lastnik Udineseja Giampaolo Pozzo je tudi v našem časopiosu napovedal, da z roko v roki z novim sodobnim stadionom gradijo tudi boljšo ekipo večjega dosega. Kot kaže, pa je do uresničitve napovedi še daleč.

Pogled na novo severno tribuno videmskega stadiona
Pogled na novo severno tribuno videmskega stadiona 

VIDEM > Besede šefa videmskega moštva Giampaola Pozza so naletele na velik odziv, a so v največji meri presenečenje. Pozzo je namreč že dolga leta poznan kot izjemen strateg za nakup mladih, neuveljavljenih igralcev, ki jih nato proda po nekajkrat višji ceni. Udinese so samo v zadnjih letih zapustili izjemno kakovostni nogometaši. Pred prihodom na Friuli jih ni poznal praktično nihče. Tudi sedanja mlada ekipa obeta veliko. Toda vprašanje je, ali imajo lastniki kluba resen namen obdržati nadarjeno zasedbo ter pripeljati še kakšno kakovostno okrepitev za enakovreden boj vsaj za tretje mesto, ki vodi v kvalifikacije za ligo prvakov. To bi bil pravi presežek. 39-letni trener Andrea Stramaccioni za zdaj uživa polno zaupanje vodstva, precej bolj je na udaru igralski kader. Na prepihu so vsaj trije člani udarne enajsterice, ki jih bo težko zadržati in tudi nadomestiti. Veteran Antonio Di Natale se pri 37-letih spogleduje z igranjem v ZDA, ena najboljših v ekipi, zvezni igralec Allan in švicarski branilec Silvan Widmer pa sta na radarju večjih klubov. Za 23-letnega Brazilca Allana se je že ogrel Napoli. V tem prestopnem roku so pripeljali samo dva igralca: Rodriga Aguirreja in Hrvata Stipeta Perico, čigar vragolije so se že vrtele na velikem stadionskem zaslonu pred zadnjim srečanjem. Izkušeni italijanski trojček - Maurizio Domizzi, Giovanni Pasquale in Gampiero Pinzi- se približuje 35 letom, mladi val pa prihaja iz Brazilije, Gane, Kolumbije, Švedske. Udinese bi se lahko v bližnji prihodnosti srečal s pomanjkanjem identitete. Mladi igralci z vseh vetrov zagotovo čutijo manj navezanosti na okolje. Tudi ta ne nepomembna lastnost danes kronično primanjkuje Interju, še kako pa jo iz leta v leto negujejo pri Juventusu. Rezultati obeh ekip so dobro vidni. Videmčanom do moštva z večjim dometom v prvi vrsti manjka kakovosti, takoj zatem pa tudi furlansko, italijansko povezovalno jedro moštva.

Juventus ni dovolil presenečenja

Že 42 tekem traja Juventusova nepremagljivost na svojem stadionu v Torinu. Tokrat so črno-beli v derbiju s 3:1 ugnali Milan, ki je nakazal znake prebujenja, a jim do vodilnega moštva manjka še precej. Domači so prek Carlosa Teveza povedli že za začetku tekme, ko gostom mi uspela zanka nedovoljenega položaja. Milan se je z zadetkom Luce Antonellija, ki se je pred kratkim vrnil iz Genoe, sicer pobral in izenačil, a je že nekaj trenutkov zatem Leonardo Bonucci Juventus znova popeljal do prednosti. Sredi drugega polčasa je zmagovalca potrdil Alvaro Morata.

Strateg Milana Filippo Inzaghi je komentiral: “Nihče ni pričakoval takšne naše bojevitosti. Prek Pazzinija smo imeli žogo za 2:2. Ne glede na to, je ta predstava dobra popotnica za naprej. Moramo pa čimprej sanirati številne poškodbe.”

Veliko boljše volje je bil trener domačih Max Allegri: “Odigrali smo dobro tekmo, nekatere faze igre pa moramo še popraviti. To je zelo pomembna zmaga, da smo na varni razdalji pred Romo.”

In slovenski izplen kroga: Dejan Lazarević je debitiral za Sassuolo in na gostovanju pri Sampdorii (1:1) odigral vso tekmo. V prvem polčasu je prejel rumeni karton. Mladi branilec Luka Kranjc je za Ceseno odigral vso tekmo v Empoliju, ki jo je z ekipo izgubil z 0:2. Fiorentina je v zadnjih minutah s 3:2 ugnala Atalanto. Jasmin Kurtić in Josip Iličić sta zmago spremljala s klopi. Zaradi snega je bila tekma med Parmo in Chievom, za katerega nastopata Valter Birsa in Boštjan Cesar, preložena na sredo.

PETER MARAŽ


Najbolj brano