Bo Mazejeva v Söldnu sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti?

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze bo čez mesec dni v avstrijskem Söldnu sklicala novinarsko konferenco. Čeprav vsebine novinarske konference ni razkrila, pa bo slovenska smučarska kraljica bržkone tik pred uradnim začetkom sezone sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti.

Čeprav vsebine novinarske konference ni razkrila, pa bo 
slovenska smučarska kraljica bržkone tik pred uradnim 
začetkom sezone sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti. Foto: Andraž Gombač
Čeprav vsebine novinarske konference ni razkrila, pa bo slovenska smučarska kraljica bržkone tik pred uradnim začetkom sezone sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti. Foto: Andraž Gombač

SÖLDEN > Izbira Söldna nikakor ni naključna. Gre za tirolsko smučarsko središče, prizorišče tradicionalne veleslalomske premiere v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prav v Söldnu, oziroma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je Korošica pred 14 leti, 26. oktobra 2002, osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V Söldnu pa je nato še dvakrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke, z veleslalomskima zmagama v letih 2005 in 2012.

V svoji kolekciji nima niti ene bronaste kolajne s svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger

Sölden je za Tino Maze pomenil začetek največjih uspehov v sijajni tekmovalni karieri, v kateri je vsega skupaj osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, kar 81 stopničk, štiri zmage na svetovnih prvenstvih ter dve na olimpijskih igrah. Vsega skupaj je na največjih tekmovanjih osvojila 13 kolajn, štiri olimpijske in devet na svetovnih prvenstvih. Kot zanimivost velja omeniti, da je na velikih tekmovanjih Mazejeva osvajala kolajne le srebrnega ali najžlahtnejšega zlatega sijaja, saj v svoji kolekciji nima niti ene bronaste kolajne s svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger.

Mazejeva je s 26 osvojenimi zmagami v svetovnem pokalu postala najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Postavila je svetovni rekord po številu točk - 2414 točk v eni sezoni svetovnega pokala, v absolutni kategoriji, tako med moškimi in ženskami, za prvi in edini veliki kristalni globus. V tej prelomni sezoni 2012/2013, ko je kot prva slovenska alpska smučarka postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark, je prav tako posnela pesem - Moja pot je moja odločitev.

Sezono 2015/2016 je izpustila. Letos si je tako končno vzela dolg odmor od smučanja za umiritev in osredotočanja samo na sebe. Med drugim se je preizkusila tudi v vlogi novinarke ob prenosih tekem svetovnega pokala na Eurosportu. Za Tino Maze je še en pomemben mejnik na poti osebnostnega zorenja. Na Pedagoški fakulteti Maribor je 16. maja diplomirala z nalogo z naslovom Uporaba e-izobraževalnih tehnologij spleta 2.0 na razredni stopnji.

Še en mesec negotovosti

Novinarje in javnost bo še en mesec pustila v popolni negotovosti o tem, kakšne ime načrte v prihodnosti, vse do novinarske konference, ki bo v četrtek, 20. oktobra, od 18.30 do 19.30, v Hotelu Bergland v Söldnu.

Vabilo na novinarsko konferenco je poslala prek predstavnice švicarskega medijskega podjetja GPS Performance s sedežem v Lozani. Če se bo res odločila za konec tekmovalne poti, bodo v njeni statistiki kot zadnje štiri tekme vpisane lanske preizkušnje v francoskem Meribelu, zadnje v sezoni 2014/2015, ko je bila dvakrat četrta in dvakrat tretja ter se je do zadnjega z Anno Veith, takrat še Fenninger, borila za drugi karierni veliki globus. Tega je na koncu vzela avstrijska tekmica za pičlih 22 točk več od najboljše Slovenke.

Mazejeva po koncu izpuščene tekmovalne sezone v javnosti ni puščala sporočil ali vtisa, da se pripravlja na nove podvige v vrhunskem tekmovalnem športu. Čeprav ni nikoli dokončno in povsem jasno ter nedvoumno razkrila, da se želi posloviti. Triintridesetletnica, za katero je 15 sezon nastopanja v svetovnem pokalu, še vedno trenira, tako v telovadnici, z utežmi, in na smučeh, čeprav ni povsem jasno, s kašnimi cilji in načrti.

Zelo nazoren v tej smeri, da lahko Mazejeva znova preseneti ter za še kakšno sezono, vsem napovedim navkljub, odloži sicer povsem zasluženo tekmovalno upokojitev, je tudi video posnetek, objavljen v začetku tedna na facebook strani Tine Maze. V njem Mazejeva v slogu pravega super mišičnjaka dviguje uteži z drogom, tudi z le eno roko, z veliko odločenostjo. In prav nič ne kaže, da bi bila naveličana ali da se poslavlja od tekmovalnih stez in belega cirkusa, prej nasprotno. Veleslaloma v Söldnu bosta na sporedu 22. in 23. oktobra.

STA


Najbolj brano