Bledi oranžni, razpoloženi Osuji

“Kdu je najbuljši? T'min, Tmi'n!” je bučalo iz slačilnic ankaranske Bonifike po koncu drugega prvenstvenega primorskega obračuna, v katerem so bili prepričljivo boljši tekmeci iz Posočja, ki so bili tokrat disciplinirani v vseh pogledih, medtem ko so bili gostitelji bolj nervozni.

Anmarachi Bede Osuji (v ospredju), posojeni igralec Gorice, 
je bil dodana vrednost v tolminskih vrstah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Anmarachi Bede Osuji (v ospredju), posojeni igralec Gorice, je bil dodana vrednost v tolminskih vrstah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Niti prijetno sonce niti visoko mesto na lestvici na tekmo nista privabila večjega števila gledalcev. Manj kot običajno je bilo tudi že prislovično glasnih privržencev iz Tolmina. Istrski klubi poznajo številne izgovore za manjši obisk; če že ni trgatve, je te dni priročni izgovor pobiranje oljk. V ankaranskem klubu pa tudi še čakajo na konkretne sadove razumevanja lokalnega okolja (beri občine).

Gostitelji niso bili tako zelo zdesetkani, kot so napovedovali še pred tekmo, medtem ko se Tolmincem odsotnost kaznovanih igralcev sploh ni poznala. To je bil, kar so priznali tudi najbolj goreči domači privrženci, enoznačen derbi, saj so gostje od prve minute pokazali več želje, zbranosti in mirnih živcev, kar je bilo glede na dosedanje tovrstne težave Tolmincev presenečenje. Medtem ko so se gostje bolj ali manj zadrževali pri govorjenju na igrišču, so bili veliko bolj glasni s sodniki gostitelji, ki so posebej glasno ugovarjali ob prvem zadetku Tolmina, pri katerem so bila mnenja deljena.

Morda se je ključni trenutek na tekmi zgodil že slabo minuto pred tolminskim vodstvom - sicer nerazpoloženi Patrik Bordon je v napadu z desne strani lepo podal do Mateja Zemljaka, ki je s treh metrov zgrešil nemogoče in žogo usmeril mimo gola. Zatem je sledila kazen. Amarachi Bede Osuji si je na drugi strani izboril žogo in zadel, pri čemer pa je - medtem ko se je žoga kotalila v prazen gol - Dalibor Sokanović oviral Tima Vodeba. Vprašanje je le, če preden je žoga končala v mreži ali zatem. Vodeb je (zaman) burno protestiral pri prvem pomočniku sodnika Gorazdu Prelogu, ki je za razliko od ostalih kolegov slabo opravil nalogo, saj je večkrat zamujal in dvigoval (neobstoječe) prepovedane položaje, ko sploh ni bil v liniji.

Prvi (ne)sporni gol Tolmincev tako na koncu ni vplival na razplet, je pa zato posojeni igralec Gorice Osuji odigral pravo simultanko. Pravzaprav se je zdelo, da igra za dva, saj je z vseh strani vnašal paniko v domače vrste in je bil nedvomno z naskokom najboljši igralec na igrišču. “Zadovoljen sem, ker je trdo delo le obrodilo sadove. Že do sedaj smo delali dobro, ampak ni bilo rezultatov. Zadetka nista moja zasluga ampak ekipe, saj vsi dihamo kot eden. Želim si igrati na višji ravni, toda Bog bo povedal, če bo tako in če se bom vrnil v Gorico,” je povedal Nigerijec Osuji, ki pravi, da sta rojaka Eleke in Henty kot njegova brata.

Ob Nigerijcu je bila pred domačim kazenskim prostorom vedno nevarna naveza bratov Sokanović, ki je Osujiju tudi pomagala zrežirati drugi zadetek, tretjega pa je že proti napol vdanim gostiteljem v usodo pet minut pred koncem dosegel Valdin Kadrija. Oranžni so si v drugem polčasu priigrali zgolj eno samo veliko priložnost, ko je bil izid še 0:1, vendar je bližnji strel Zemljaka vratar Marko Deronja odbil na noge Robija Gajška, ki pa ponujene nove priložnosti ni znal izkoristiti.

ROK MAVER


Najbolj brano