Blatterja in Platinija ujeli s posebnim računalniškim programom

Zdaj že nekdanja prva moža svetovnega nogometa Seppa Blatterja in Michela Platinija, ki bosta po pravnomočnosti razsodbe naslednjih osem let nogomet lahko spremljala le iz naslanjača pred televizijskimi zasloni ali s tribun po plačilu vstopnice kot ostali navijači, so ujeli s posebnim računalniškim programom za hitro iskanje sumljivih transakcij.

Sepp Blatter Foto: Siggi Bucher
Sepp Blatter Foto: Siggi Bucher

ZÜRICH > Preiskovalci Mednarodne nogometne zveze (Fifa) so pri razkrivanju nečednosti v vrstah krovne svetovne nogometne organizacije uporabili tudi posebno "softversko" opremo za finančni nadzor, s katero so lahko izsledili sumljivo plačilo v višini dveh milijonov švicarskih frankov oziroma 1,8 milijona evrov, je v začetku tedna razkril neimenovani Fifin vir.

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je predsednika Fife v odstopu Blatterja in predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Platinija, pričakovanega Blatterjevega naslednika in zdajšnjega Fifinega podpredsednika, kaznovala z osemletno popolno izključitvijo iz nogometa. Rdeči karton so najpomembnejšima možema v svetovnem nogometu pokazali zaradi zlorabe položaja, potem ko nista znala utemeljeno pojasniti zakonitosti milijonskega izplačila, ki ga je Platiniju izplačal Blatter.

Za plačilo, transakcija je bila izvršena v letu 2011, po mnenju etične komisije ni bilo nikakršne zakonite podlage, o njem tudi ni bilo nobenega pisnega potrdila ali pogodbe, pojavil pa se je sum, da bi lahko šlo za kupovanje podpore pri Blatterjevi vnovični izvolitvi. Oba vpletena sta nepravilnosti ostro zanikala, češ da sta se za plačilo ustno dogovorila, šlo pa naj bi za poplačilo dela storitev, ki jih je Platini opravil, ko je bil Blatterjev svetovalec v letih od 1999 do 2002. A članov etične komisije s svojim zagovorom nista prepričala.

Zdaj že nekdanja najvišja predstavnika svetovnega in evropskega nogometa sta se našla v sila nerodnem položaju, ko sta morala pojasnjevati tok denarja, ne da bi za to imela pisne podlage. Do sumljivega transferja denarja so se preiskovalci dokopali s pomočjo posebnega računalniškega programa, ki so ga razvili v Švici, njegova posebnost je velika zmogljivost ter hitrost pri pregledovanju več tisoč bančnih računov, še zlasti pa je uspešen pri odkrivanju računov z več pooblaščenci.

Posebni program iz kopice podatkov tako preiskovalce opozori na osebe, ki so pooblaščenci posameznih bančnih računov, niso pa njihovi pravni lastniki. Podobno programsko opremo uporablja tudi nemški mehanizem za nadzor finančnega trga (Bafin).

"Program zelo hitro analizira bančne račune ter opozori na morebitne sumljive transakcije," je še opozoril neimenovani vir, ki je zaradi občutljivosti zadeve Blatter/Platini želel ostati anonimen. Oba omadeževana predsednika sta napovedala pritožbo ter uporabo vseh možnih pravnih sredstev za povrnitev načetega ugleda in časti.

STA


Najbolj brano