Blatter odstopil

Joseph Blatter je danes odstopil iz mesta predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je nov mandat dobil na petkovem kongresu v Zürichu. Devetinsedemdesetletni Švicar, ki je Fifo vodil 17 let, je odstopil zaradi korupcijskega škandala, v katerem se je Fifa znašla v zadnjih dneh.

 Foto: Siphiwe Sibeko
Foto: Siphiwe Sibeko

ZÜRICH > Dva dni pred kongresom je Fifo pretresla korupcijska afera, švicarska policija je takrat aretirala sedem članov Fife v mednarodni preiskavi zaradi podkupovanja. Kljub številnim očitkom je Švicar dobil peti mandat predsednika Fife. Edini izzivalec Blatterja je bil jordanski princ Ali bin al-Hussein, ki je pred drugim krogom volitev umaknil svojo kandidaturo.

Na današnji novinarski konferenci v Zürichu, ko je napovedal odstop, je povedal, da bo v najkrajšem času sklical posebni kongres, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika.

"Ne bom kandidiral. Prost sem pritiskov volitev. Bom v položaju, da se bom lahko osredotočil na temeljite reforme. Veliko let smo pozivali k reformam. Toda niso zadostne," je dejal Blatter na novinarski konferenci.

"Fifini interesi so zame pomembni. Zato sem se odločil tako. Fifa kot institucija in nogomet po svetu sta vse, kar šteje," je še dodal.

Domenico Scala, predsednik odbora za delovanje v skladu s pravili, je dodal, da je na potezi izvršni odbor, ki bo odločal, kaj v tem primeru. Volilni kongres mora biti po pravilih razpisan vsaj štiri mesece vnaprej. Nov volilni kongres naj bi bil med decembrom letos in marcem prihodnje leto.

STA


Najbolj brano