Birsa v odlični formi

Državni prvaki iz Torina beležijo najslabši začetek sezone v zgodovini. Na rimskem Olimpicu jih je ugnal največji tekmec za naslov - Roma. Aljaž Struna je bil v Vidmu izključen.

Tako se je v nedeljo zvečer Valter Birsa veselil zadetka 
proti Laziu.
Tako se je v nedeljo zvečer Valter Birsa veselil zadetka proti Laziu. 

VIDEM > Naslovna zgodba po drugem prvenstvenem krogu pripada Rimljanom, ki so s prepričljivo predstavo ugnali povsem razglašeni in neprepoznavni Juventus. Ta je po uvodnem spodrsljaju z Udinesejem izgubil še drugič zapored. Izjemna lanska sezona z dvojno krono in finalom lige prvakov je tako le še bled spomin. Trener Massimiliano Allegri na lastni koži občuti strm padec priljubljenosti. Srečanje na Olimpicu je določila bosansko-hercegovska naveza. Miralem Pjanić je v 61. minuti izvrstno izvedel prosti udarec (že v prvem polčasu je stresel vratnico), slabih dvajset minut pozneje je zadel še Edin Džeko, s svojim krstim golom na Apeninih. Tik pred tem so gostje ostali brez dvakrat porumenelega branilca Patrica Evraja, edini zadetek pa dosegli tik pred koncem. Uspešen je bil Argentinec Paulo Dybala.

Glavna slovenska zgodba pripada Valterju Birsi, ki končno nastopa na priljubljenem položaju takoj za obema napadalcema. Že v prvem krogu je ob zmagi nad Empolijem lepo zadel z levico, tokrat pa je bil glavni akter izdatne zmage Chieva nad Laziem s 4:0. Šempetrc je v 12. minuti podal Riccardu Meggioriniju za uvodni gol. Tik pred odhodom na odmor je z vrhunskim prostim udarcem (žoga je končala tik ob stičišču vratnice in prečke) povišal na 3:0, v 68. minuti pa se je izkazal še z asistenco dvakratnemu strelcu Albertu Paloschiju. Ta je dejal: “Odigrali smo izjemno tekmo. Birsa v zadnjih nastopih kaže svojo pravo vrednost.” V končnici tekme je mesto prepustil Simoneju Pepeju. Birsa je bil na več spletnih portalih drugi najbolje ocenjeni igralec Chieva, ki po dveh krogih presenetljivo vodi. Branilec Boštjan Cesar je odigral vseh 90 minut.

Udinese je prvič zaigral na novem, a še nedokončanem Friuliju. Pričakovanja so bila po uvodni zmagi v Torinu visoka, a se dvoboj s Palermom ni razpletel po domačih željah. V postavi Udineseja ni bilo niti enega Italijana. Luca Rigoni je že v uvodnih trenutkih srečanja postavil končni izid in Sicilijancem zagotovil drugo zaporedno zmago. Pri Palermu je tekmo na desnem branilskem položaju pričel Pirančan Aljaž Struna in bil v 70. minuti zaradi drugega rumenega kartona izključen. Siniša Andželković je sedel na klopi.

Fiorentina ni uspela nadgraditi uvodne zmage nad Milanom. Proti Torinu je sicer povedla že v 10. minuti prek Marcosa Alonsa, toda temno-rdečim je v drugem polčasu s tremi zadetki uspel popoln preobrat. Josip Iličić je igral do 73. minute. Njegov nekdanji soigralec Jasmin Kurtić je vedno v prvem planu Edyja Reje pri Atalanti. Ob zmagi nad novincem Frosinonejem z 2:0 je igral do 77. minute.

Andraž Struna je v prvi grški ligi odigral vseh 90 minut za Pas Giannino, ki je doma s 3:1 odpravila solunski Paok. V prvi ciprski ligi je Izolan Anej Lovrečič odigral dve tekmi za novi klub Ayia Napa. Tokrat je ob porazu z 0:1 proti Aelu igral od 66. minute. Donedavni Koprčan Matej Pučko je znova igral vso tekmo v drugi španski ligi. Z Osasuno iz Pamplone je doma z 1:0 ugnal Mirandes. V drugi nemški ligi je FSV Frankfurt z 1:0 premagal hamburški St. Pauli. Zlatko Dedić je tekmo videl s klopi.

Vse tri zadetke za Inter je doslej zabil novinec Stevan Jovetić. Črnogorec je v zadnjih sekundah odločil dvoboj uvodnega kroga proti Atalanti, tokrat pa je v Modeni, kjer domače tekme igra novinec Carpi, dosegel dva gola. Uspešen je bil v 31. minuti ter tik pred koncem iz enajstmetrovke. Samir Handanović je branil vso tekmo. Milan je zabeležil prve tri točke. Na San Siru je z neprepričljivo igro z 2:1 ugnal Empoli, ki se je izkazal za trdoživega nasprotnika. Zadela sta Carlos Bacca in Luiz Adriano. Čeprav so pred sezono blesteli, rdeče-črni še niso upravičili zapravljenih 80 milijonov evrov za številne okrepitve. Gonzalo Higuain tudi z dvema goloma v prvem polčasu ni pomagal Napoliju do prvega uspeha. Sampdoria je v drugem delu z dvema zadetkoma Ederja v dveh minutah izenačila na 2:2. Naturalizirani Brazilec je tudi prvi strelec lige.

Rezultati 2. kroga - Roma : Juventus 2:1, Atalanta : Frosinone 2:0, Carpi : Inter 1:2, Chievo : Lazio 4:0, Genoa : Verona 2:0, Torino : Fiorentina 3:1, Napoli : Sampdoria 2:2, Udinese : Palermo 0:1, Bologna : Sassuolo 0:1, Milan : Empoli 2:1.

PETER MARAŽ


Najbolj brano