Birsa in Iličić v polno

Za največje presenečenje uvodnega kroga je poskrbel Udinese, ki je na Juventus stadiumu premagal branilce naslova z 1:0. Fiorentina je bila boljša od Milana.

Dobra forma Valterja Birse na začetku italijanskega prevenstva je tudi dobra novica za slovenskega selektorja 
Srečka Katanca. Foto: Primož Lovrič
Dobra forma Valterja Birse na začetku italijanskega prevenstva je tudi dobra novica za slovenskega selektorja Srečka Katanca. Foto: Primož Lovrič

MILANO > Novo prvenstvo v serie A se je začelo dinamično, s 27 zadetki. Juventus je na domači tekmi proti Videmčanom veljal za izrazitega favorita, a je bistvena poletna prenova moštva očitno pustila posledice. Najbolj opevani igralec lige Paul Pogba je izgubil kar 26 žog, zadnji bogato plačani novinec Alex Sandro je sedel na klopi, edini gol pa je v 78. minuti za goste zabil izkušeni Francoz Ciryl Thereau. “Ni razlogov za paniko. Manjkali so nam samo zadetki,” strasti miri trener Massimiliano Allegri. Kljub temu je poraz dodobra zatresel odgovorne pri Juvetu. Zagotovo bo imel vpliv tudi na trgovanje v zadnjih dneh prestopnega roka. Verjetno bodo poleg Kolumbijca Juana Cuadrada sedaj prisiljeni odpreti blagajno in pripeljati vrhunskega kreativca. Edina svetla točka za prvake je predstavljal delni spodrsljaj Rome.

Piast Gliwice še naprej vodi v poljski ekstraklasi. Tokrat je v gosteh z 1:0 ugnal Lech Poznan. Saša Aleksander Živec je odigral vso tekmo in v 62. minuti je dobil opomin. V petem krogu elitne češke lige je Zbrojovka Brno doma z 0:3 klonila proti Jabloncu. Pri domačih je Boštjan Frelih tekmo začel ter v 72. minuti končal z rdečim kartonom. V uvodnem krogu prve ciprske lige je vratar Jan Koprivec uspešno debitiral. Ob zmagi svojega Anorthosisa z 2:0 nad Aelom je branil vso tekmo. Prvenstvo so pričeli tudi v Grčiji. Andraž Struna je igral vso tekmo za Pas Giannino, ki je na gostovanju z 1:1 remizirala pri Verii.

Tudi drugi glavni kandidat za naslov je prvenstvo začel s prasko. Pri Veroni so Rimljani iztržili le 1:1. Točko jim je v 66. minuti po podaji Edina Džeka zagotovil 24-letni branilec Alessandro Florenzi. Rumeno-rdeči so v napadu ob Džeku zaigrali tudi z Mohamedom Salahom in Gervinhom. Ikona kluba Francesco Totti je tekmo gledal s klopi.

Zato pa se po prsih lahko tolčejo v Firencah. Domači so z zadetkoma Marcosa Alonsa in Josipa Iličića z bele točke premagali Milan, ki je blestel v pripravljalnem obdobju. Iličić je zelo povprečno odigral prvi polčas, v nadaljevanju pa precej boljše. Sam je v 56. minuti tudi izsilil najstrožjo kazen. Igro je zapustil deset minut zatem.

Inter je navijačem napovedal še eno turbolentno sezono. Proti Atalanti Edyja Reje so domači slavili z golom v zadnjih sekundah srečanja, potem ko so gostje v 71. minuti ostali brez izključenega zveznega igralca Carlosa Carmone. Na veličasten način je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora zadel najnovejša okrepitev Stevan Jovetić. Samir Handanović je branil vso tekmo, vseh 90 minut (in podaljške) je pri Atalanti odigral Jasmin Kurtić.

Primorcem najbližji prvoligaški objekt je v Vidmu, kjer je temeljita obnova stadiona Friuli v končni fazi. Za novo sezono je na voljo približno 19.000 sedišč. Celoletna karta je najcenejša na severni, navijaški tribuni in stane 200 evrov. Za mesto na novi vzhodni tribuni je potrebno odšteti 390 evrov, za osrednjo tribuno so cene višje. Stranski sedeži so naprodaj po 400 evrov, sredinski po 690. Za premožne sta na voljo dva paketa. Executive club na leto stane 1540 evrov, ogled vseh tekem Udioneseja v novi sezoni pa stane 2440 evrov. V nedeljo na Friuli prihaja Palermo.

Valter Birsa postaja eden stebrov Chieva. Empoli je ob polčasu vodil z 1:0, v prve četrt ure nadaljevanja pa je Šempetrc najprej s kota podal za izenačenje, v 60. minuti pa po samostojni akciji z razdalje 20 metrov po strelu z levico zadel za vodstvo. Na zelenici je ostal do 88. minute, medtem ko je branilec Boštjan Cesar odigral vso tekmo.

Aljaž Struna in Siniša Andželković sta ob minimalni zmagi Palerma nad Genoo obsedela na klopi, najvišjo zmago kroga pa je zabeležila Sampdoria. Proti novincu Carpiju je že v 37. minuti vodila s 5:0. Dvakrat sta bila uspešna Eder in Luis Muriel. Za uvod je svoje številne navijače razočaral Napoli, ki je pri Sassuolu doživel poraz z 1:2. Marek Hamšik je sicer goste že v 3. minuti popeljal do prednosti, a nato ni bil več na želeni ravni. Zanimivo, da je novi trener Neapeljčanov Maurizio Sarri v drugem delu zamenjal vse tri napadalce, a se mu poteza ni obrestovala.

Rezultati 1. kroga - Verona : Roma 1:1, Juventus : Udinese 0:1, Lazio : Bologna 2:1, Empoli : Cihevo 1:3, Fiorentina : Milan 2:0, Frosinone : Torino 1:2, Inter : Atalanta 1:0, Palermo : Genoa 1:0, Sampdoria : Carpi 5:2, Sassuolo : Napoli 2:1.

PETER MARAŽ


Najbolj brano