Bett najhitrejši letos

Včerajšnji spored svetovnega prvenstva v atletiki sicer ni postregel s slovenskimi nastopi, a je prinesel odločitev v eni od “naših” disciplin. Prvak na 800 metrov je postal Kenijec Rudisha, njegov rojak Bett pa je postavil najboljši izid sezone v teku na 400 metrov z ovirami.

Hrvati so upali, da bo zlato ubranila Sandra Perković, a je  njen 
najboljši met tokrat zadoščal le za  srebro. Foto: STA
Hrvati so upali, da bo zlato ubranila Sandra Perković, a je njen najboljši met tokrat zadoščal le za srebro. Foto: STA

PEKING > Včeraj je bil za Slovence najbolj zanimiv končni razplet zelo taktičnega teka na 800 metrov, kjer je v kvalifikacijah s časom 1:47,24 in s 17. mestom izpadel naš državni rekorder, Ljubljančan Žan Rudolf. Presenečenja ni bilo. Svetovni rekorder, Kenijec David Rudisha, je z odličnim finišem v zanj počasnem teku (1:45,84, to je bil edini čas, boljši od slovenskega rekorda) tudi v Pekingu potrdil, da je najboljši na svetu. Drugi je bil evropski prvak, Poljak Adam Kszczot (1:46,08), bron pa si je pritekel dober znanec s slovenskih stez (nazadnje je tekel v Velenju), reprezentant Bosne in Hercegovine Amel Tuka (1:46.30).

Prav Velenjčanka Maja Mihalinec pa bo skupaj z Mariborčanko Sabino Veit stopila na tekmovališče v Pekingu danes. Dekleti se bosta borili v kvalifikacijah teka na 200 metrov. Boljše možnosti za preboj med tri, ki napredujejo v polfinale, ima Veitova s petim časom sezone v svoji kvalifikacijski skupini.

Nekoliko razočarana je bila po koncu včerajšnjih bojev še ena znanka velenjskega mitinga, letos po konstantnosti rezultatov najboljša metalka diska na svetu, Sandra Perković - sicer tudi branilka naslova in olimpijska zmagovalka, ki je orodje že vrgla prek 70 metrov. Tokrat je z metom 67,39 m osvojila srebro, svetovna prvakinja pa je postala Kubanka Denia Caballero (69,28 m).

Po kakovosti je izstopal moški tek na 400 metrov z ovirami. Kenijec Nicholas Bett je svetovni prvak postal z najboljšim časom sezone na svetu. Progo je pretekel v manj kot 48 sekundah (47,79). Srebrni Denis Kudrjavcev je tekel ruski rekord.

Brez presežkov sta se včeraj končali še dve tekmovanji. V skoku v daljini je prvak postal olimpijski zmagovalec, Britanec Greg Rutherford (841), v teku na 1500 metrov je slavila Etiopijka Genzebe Diababa (4:08,09).

STA, IM


Najbolj brano