Besni Rossi ni ustavil Lorenza

Nemirno ozračje po kazni na dirki v Maleziji, ki je razburilo številne privržence Valentina Rossija, je obetalo napet dvoboj na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. Napoved, da bo španska armada pred Rossijem v razredu motoGP branila najboljše izhodišče Jorgeja Lorenza po sobotnih kvalifikacijah, se ni v celoti uresničila.

Jorge Lorenzo s svojimi tesnimi sodelavci. Solkanec Jure 
Pellegrini je drugi z desne.
Jorge Lorenzo s svojimi tesnimi sodelavci. Solkanec Jure Pellegrini je drugi z desne. 

VALENCIA > Jorge Lorenzo je svoj del naloge opravil dobro, obdržal prvo mesto in za seboj do konca uspešno zadrževal vse tekmece, dirka pa razen boja na daljavo med njim in Italijanom Valentinom Rossijem ni ponudila veliko presežkov. Lorenzo (Yamaha), v njegovi ekipi mehanikov je tudi Solkanec Jure Pellegrini, je sicer slavil in si je tudi privozil naslov prvaka za sezono 2015. Njegov edini tekmec v boju za lovoriko, moštveni sotekmovalec Rossi, ki je zaradi kazni dirko začel z zadnjega mesta, je bil četrti. Na dirki je bil drugi Španec Marc Marquez (Honda), tretji pa še en domačin, Dani Pedrosa (Honda).

Lorenzova rojaka na hondah, ki bi lahko vplivala na razplet v SP, sta se v boj vključila le enkrat, tik pred koncem, toda razen enega prehitevalnega manevra, ko sta se zamenjala na drugem in tretjem mestu, pa takoj nato spet prišla do svojih položajev, v večjem delu dirke, nista vplivala na izide.

Rossi je svoj del naloge prav tako opravil dobro - dokler ni prišel z zadnjega do četrtega mesta, potem pa ni mogel več naprej. Italijan je vedel, da mora, če Lorenzo ne bo naredil napake, priti do drugega mesta. V prvih krogih mu je šlo kot po maslu, saj je v vsakem pridobil nekaj mest. Večina dirkačev se, ko je ob sebi videla motor s številko 46, niti ni pretirano trudila s kakšnimi medsebojnimi dvoboji, vendar višje od četrtega mesta ni mogel. Lorenzo je izničil sedem točk zaostanka za Rossijem in zbral 330 točk, Rossi pa 325. Za njima sta sezono končala tretji Marquez z 242 in četrti Pedrosa z 206 točkami.

“Težko se je bilo zbrati, bilo je veliko pritiska. V zadnjih krogih niti nisem več vedel, koliko je do konca, sem se pa osredotočil na to, da ostanem zbran in končam dirko. Hvala Yamahi, ponosen sem na to, kar smo dosegli,” je dejal novi svetovni prvak. Marquez, ki se ga je v zadnjih tednih prijel sloves “sovražnika” Rossija in pomočnika Lorenza, je pojasnil, da je bil pripravljen napasti za zmago, a se ni izšlo, zato je krono najboljšega na svetu iz let 2013 in 2014 predal Lorenzu.

Rossi je v izjavah za italijanske medije umeril ostre puščice proti svojemu “sovražniku” Marquezu. “Ne razumem, kako lahko Honda dovoli, da njihov tekmovalec pomaga tekmovalcu Yamahe. Kaj takega se v tem športu še ni dogajalo. Ne vem, če je Marquez Lorenzu pomagal zato, ker je Španec, ampak vem, da tega Lorenzo ne bi naredil. Po nekaterih Marquezovih izjavah, mi je bilo jasno, da se pripravlja dogovor na račun tretjega.”

Rossi ostaja pri osmih lovorikah v najmočnejšem razredu med letoma 2001 in 2005 ter tudi v sezonah 2008 in 2009. Naslova ga je najbrž stala kazen v Maleziji, ko je Marqueza zapiral v zavoju in ga nato še odrinil z nogo. Zato je dobil kazen, po kateri je moral zadnjo dirko začeti z zadnjega mesta.

STA, RM


Najbolj brano