Berginc odpihnil vipavske upe

V sosedskem derbiju, ki je hkrati odločal o prvem mestu po osmem krogu tretje slovenske nogometne lige zahod, so Ajdovci upravičili vlogo favorita in v Vipavi zmagali z 2:0.

Denis Berginc (v oranžnem dresu levo) se je tako veselil 
svojega drugega zadetka v Vipavi. Foto: Simon Klančar
Denis Berginc (v oranžnem dresu levo) se je tako veselil svojega drugega zadetka v Vipavi. Foto: Simon Klančar

VIPAVA > Burja, ki pride v Vipavski dolini še posebej do izraza, je svojo moč pokazala v soboto. Včeraj je bilo ozračje skoraj spokojno. Dopoldanski dež je popoldan zamenjalo prijetno jesensko sonce, ki je obsijalo akterje prvega tretjeligaškega obračuna med Vipavci in Ajdovci ter številne nogometne privržence. Dvoboj je minil v športnem duhu tako na igrišču kot na tribunah, navijaško zanesenost pa je že takoj po zadnjem žvižgu koprskega sodnika Roberta Ponisa zamenjalo druženje Ob Beli, kjer ni bilo pretiranega veselja zmagovalcev ali razočaranja poražencev.

Na igrišču so ritem igre in razplet krojili gostje na čelu z dvakratnim strelcem Denisom Bergincem. Le uvodnih deset minut tekme je pripadlo Vipavcem, a kaj več od prekinitev in gneče v kazenskem prostoru niso iztržili. Zato pa so bili na drugi strani precej konkretnejši Ajdovci. Iz prve prave akcije oziroma strela na gol so tudi zadeli. Po vodstvu so gostje prevzeli nadzor nad dogajanjem na igrišču in narekovali ritem igre, ki jim ustreza. Gostitelje so s posestjo žoge hitro umirili. Ko se jim je ponudila priložnost, pa so izkoriščali vrzeli na vipavski polovici. Teh sicer ni bilo veliko, saj se domačini - razumljivo - niso spustili v odprt boj, ki bi se zanje bržkone slabo končal.

VIPAVA > Igrišče Ob Beli, gledalcev 600, sodnik Ponis (Koper) 6. Strelec Berginc v 15. in 75. minuti.
Fama Vipava: S. Nešković 6, E. Kodelja 5,5, A. Bašić 5,5, Terčič 5,5, Trošt 5,5, Mlakar 5,5, Kodele 5,5, Bratina 5,5, Ivanović 5,5 (od 56. Simić 5,5), J. Nešković 6 (od 61. Jamšek 5,5), Balaj 6 (od 68. Leban 5,5). Pomočnik trenerja: Aleš Kodelja.
Ajdovščina Škou: Brecelj 6,5, Žgur 6,5, Krapež 6,5, S. Bašić 6,5, Mahne 6,5, Tomažič 7, Smajila 7, Berginc 7,5 (od 79. Jerkič -), Simčič 7 (od 87. Stibilj -), Petrovčič 6,5 (od 69. Vidmar 7), Lazarević 6,5. Trener: Jan Vidic.
Rumeni kartoni: A. Bašić, Kodele, Nešković, Simić; Žgur.

Polčas je tako minil ob nedorečenih poskusih gostiteljev in nenatančnih zaključkih Đoše Lazarevića, ki ni imel svojega strelskega dne. Ajdovci bi kaj lahko odločili vprašanje zmagovalca v uvodnih minutah nadaljevanja, a so Vipavci nekako premostili krizno obdobje. Moči in posamičnega navdiha za morebiten zasuk pa ni bilo. Prinesle ga niso niti menjave. Gostje so bili sčasoma vse bolj samozavestni in zanesljivi ter potrdili trend rasti v drugih polčasih. v katerih praviloma zasučejo izid v svojo korist oziroma nadgradijo svojo predstavo. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo v Vipavi vnovič zadeli za četrto zaporedno zmago, po kateri so se v doslej zelo izenačenem prvenstvu odlepili od najbližjih tekmecev, ki počasi zaostajajo.

“Videlo se je, da smo boljša ekipa in imamo več izkušenih posameznikov. V tekmo smo šli nekoliko boječe, a smo po vodilnem golu vendarle razvili igro. V derbijih je praviloma odločilno, da prvi dosežeš zadetek, potem smo nadzirali tekmo in z zmago potrdili kandidaturo za prvo mesto,” je povedal Denis Berginc, ki je po podaji Nejca Vidmarja dosegel še drugi ajdovski gol. Da ni bila razlika ob koncu še višja, je poskrbel tudi vratar domačih Sašo Nešković, ki je po tekmi povedal: ”Čestitke gostom, ki so zasluženo zmagali. Mi smo se borili, a nismo imeli svojega dne. Tekmo smo sicer dobro odprli, a nas je tekmec hitro umiril. Morda smo tudi pregoreli v preveliki želji. Ajdovci so favoriti za naslov, zato ne smemo biti preveč razočarani po porazu. Naslednjič bo bolje.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano