Beneški lev in vijolična podlaga

Osrednja pozornost zadnjega kroga jesenskega dela prvenstva je bila usmerjena v Krško in Koper, kjer sta z istoimenskima tekmecema merila moči Olimpija in Maribor. Kot se v nogometu rado zgodi, ni šlo brez presenečenja, ki je Mariborčane povsem vrnilo v igro za naslov.

Koprčani (v fluorescentnih dresih) doma še nikoli niso bili 
tako nebogljeni kot proti Mariboru. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprčani (v fluorescentnih dresih) doma še nikoli niso bili tako nebogljeni kot proti Mariboru. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Maribor je v nedeljo pozno popoldne vknjižil najvišjo zmago na gostovanjih na Bonifki. In poraz Kopra z 0:5 je bil, glede na videno, še znosen. Mariborčani so se namreč po štirih zadetkih v prvem polčasu v drugem delu igre bolj ali manj že zadovoljili z doseženim. Tako razglašene koprske ekipe ne pomnimo. Že res, da je bila tudi močno pomlajena, a ko veš, s kakšnim tekmecem se soočaš, je temu potrebno tudi prilagoditi igro. Če bi Mariborčani tudi v drugem polčasu igrali zares, ne bi bilo nič presenetljivega, če bi v koprsko mrežo padlo še nekaj zadetkov.

Koprskega mučenja, ki so ga prinesli tektonski premiki v klubu, je vsaj začasno konec. Zelo veliko je vprašanje, kaj bo prinesla prihodnost. Ob upravi, ki se večinoma na nogomet ne spozna, je popolnoma jasno, da bo vse odvisno od potez, ki jih bo vlekel župan Boris Popovič. Deguberizacija je skoraj končana, zgodovina - vsaj sodeč po zelo verjetno novem grbu kluba, ki so ga nosili varnostniki - bo nepomembna. Grb je kičast in tak, kot da je bil narejen v nekaj minutah. Kaj ima z nogometnim Koprom zveze beneški lev in kaj pomenijo rumene zvezdice na vijolični podlagi (morda so tam, ker je Koper eden največjih “dobaviteljev” igralcev Mariboru?), verjetno ve le tisti, ki ga je naredil. Kratica FCK pa v mednarodnem žargonu pomeni vse kaj drugega kot prijazno besedo.

Trener Slavko Matić in njegovi sodelavci so na koncu zamenjali ploščo. Trenersko-menedžerski štab posebnih referenc od minulega dela nima, zato mnogim ni jasno, s čim je uspel prepričati vodstvo kluba, da lahko vedri in oblači na Bonifki. Sprva je bila po njihovem ekipa slabo pripravljena, v veliki meri nekakovostna, ob odhodih so izjavljali, da ne bodo nikogar pogrešali ... Na koncu so jih - vsaj v izjavah - že kar pogrešali. “Premor nam bo prišel zelo prav, saj vidite, kako je z igralskim kadrom Danes je bilo vse skupaj ..., je iskal prave besede novi predsednik kluba Valter Valenčič, ki je v različnih obdobjih že opravljal pomembne funkcije v koprskem nogometu. Dodal je: “Za prevzem funkcije sem se odločil, ker mi je župan zagotovil, da bo stal ob strani. Vidim jasne cilje za nadaljnje delo. Morali bomo reorganizirati ustroj kluba in potrebna bo prava mobilizacija za okrepitev igralskega kadra.”

Mariborčani so se po tekmi objemali, kot da bi že osvojili državni naslov. Kaj ne bi! Vso jesen so se mučili, potem pa je Olimpija prav na koncu zapravila že veliko prednost, ki se je v nedeljo stopila na vsega tri točke. Vijole so Ljubljančane še dodatno zbodle s transparentom: “Žabari, hvala za darilo.” “Prepričan sem, da lahko ostanemo prvaki,” je bil odločen mariborski kapetan Marcos Tavares, in dodal: “Vrnili smo se pravi ritem, z željo po čim večjem številu zadetkov. Zadnje čase smo dvigali formo in morda je škoda, da je prav zdaj konec prvega dela tekmovanja.”

ROK MAVER


Najbolj brano