Beletič v vrh

Odločitev o zmagovalcu šahovskega turnirja v Novi Gorici bo padla v današnjem zadnjem krogu. Vodilna sta sinoči remizirala, z zmago pa je prišel pod vrh Bistričan Danjel Beletič.

Končne odločitve na Hitovem turnirju bodo padle danes. Foto: Aleš Sorta
Končne odločitve na Hitovem turnirju bodo padle danes. Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Sinočnji obračun vodilnih šahistov pred 8. krogom je postregel s pričakovanim razpletom. Črnogorski velemojster Dragiša Blagojević in turški mednarodni mojster Muhammed Batuh sta se hitro razšla z miroljubnim remijem in se krog pred koncem obdržala na vrhu s 6,5 točke.

Bolj zagrizeni so bili obračuni najbližjih zasledovalcev, ki so želeli ujeti priključek z vodilnim dvojcem. Med njimi je s 6 točkami tudi Danjel Beletič. Bistriški FIDE mojster je sinoči zabeležil izvrstno zmago, eno svojih največjih doslej na šahovski poti. Z belimi figurami je snel skalp tretjega nosilca, madžarskega velemojstra Lazsla Gonde, ki ima več kot 200 točk višji rating od Bistričana.

Beletič, ki se je na Hitov turnir prijavil zadnji hip, se v Novi Gorici očitno odlično počuti. Pred tremi leti je nenadejano osvojil šesto mesto. Lepa uvrstitev pa se mu obeta tudi v 21. izvedbi turnirja, na katerem ima sicer 17. rating, najvišji med primorskimi zastopniki.

Škoda, da je včeraj 16-letni šahist domačega ŠK Nova Gorica Tine Markočič s črnimi figurami moral priznati premoč višje postavljenemu Italijanu Francescu Sonisu, in je pred zadnjim krogom ostal pri 4,5 točke. Zato pa je zmago s črnimi figurami in četrto točko zabeležil starosta domačega kluba Dušan Rusjan. ASO


Najbolj brano