Beatrix na Pokljuki do prve zmage, Bauer 30.

Jean Guillaume Beatrix je zmagovalec pokljuške tekme s skupinskim startom za svetovni pokal biatloncev. Francoz, ki je dosegel svojo prvo zmago v tem tekmovanju, je v sprintu premagal Norvežana Emila Hegleja Svendsna ter 2,5 sekunde Oleja Einarja Bjoerndalna in Nemca Simona Schemppa, fotofiniš pa je pokazal, da je bil uspešnejši Norvežan.

Klemen Bauer Foto: STA
Klemen Bauer Foto: STA

POKLJUKA > Edini slovenski tekmovalec, ki si je zagotovil nastop, je bil Klemen Bauer, ki je na koncu s štirimi zgrešenimi streli zasedel 30. mesto, zaostal pa 3:40 minute.

Bauerju je pred tem na 15-kilometrski tekmi kazalo bolje, saj je začel pogumno, prišel na strelišče kot 12., po kazenskem krogu pa šel v nadaljevanje z 22. mesta. Strelska ničla ga je nato pripeljala na 19. mesto, a v smučini je 29-letni Ihanec izgubljal preveč. V drugi polovici tekme je najprej zgrešil en strel stoje, nato še zadnja dva in tekmo je končal na 30. mestu.

“Nimam si česa očitati. Za mano je 11 zahtevnih tekem, davek bolezni je sigurno tukaj. Potreben bo dolg počitek in regeneracija ter priprava na nadaljevanje sezone. Pošteno je, da smo imeli slovenskega predstavnika na tekmi, bilo je lepo, gledalci so bili zadovoljni,” je po tekmi dejal 29-letni slovenski reprezentant, o slabšem nastopu v smučini pa dodal: “Fizično stanje ni konkurenčno najboljšim. A tudi nisem dal svojega maksimuma, saj nisem želel v rdeče območje. Višje od 25. mesta tudi z vsemi podrtimi tarčami ne bi mogel, na koncu pa je bilo vseeno ali sem 29. ali 30.”

Tekmo je spremljal izredno zanimiv razplet. Veteran Ole Einar Bjoerndalen je kljub dvema kazenskima krogoma s prejšnjih postankov prvi zapustil strelišče po zadnjem postanku. V skupini, ki se je borila za zmago, pa so bili še njegov rojak Emil Hegle Svendsen, Nemca Simon Schempp in Andreas Birnbacher ter Francoza Jean Guillaume Beatrix in Simon Desthieux. Šele v zaključku se je med Beatrixom in Svendsom oblikoval dvoboj za zmago, Schempp in Bjoerndalen sta se udarila za tretje mesto.

Biatlonci zdaj odhajajo na zasluženi počitek. Svetovni pokal se bo nadaljeval 7. januarja v Oberhofu, tik pred novim letom bo na stadionu Schalkeja v Gelsenkirchnu še tradicionalna ekshibicijska tekma tudi z Jakovom Fakom in Tejo Gregorin, Pokljuka pa bo boj najboljših lovcev na tekaških smučeh spet gostila med 8. in 11. decembrom prihodnje leto.

“Začetek sezone ni bil povsem po željah. Vedel sem, da zmorem več in bolje. To sem danes pokazal. Vesel sem bil, da sem sploh nastopil, saj sem se komaj uvrstil na tekmo. Na koncu nisem verjel v zmago, a videl sem, da je Svendsen na zadnjem vzponu malo utrujen, zato sem dal vse od sebe, imel sem dobre smuči in uspelo mi je,” je po prvi zmagi v karieri dejal 27-letni Francoz in potrdil, da bo to letos zanj bržkone najlepše darilo za božič.

STA


Najbolj brano