Beat Feuz smukaški svetovni prvak, Kline sedmi

Švicar Beat Feuz je novi svetovni prvak v smuku. Na domači progi v St. Moritzu je bil bronasti z zadnjega prvenstva v Vailu za 12 stotink sekunde hitrejši od svetovnega superveleslalomskega prvaka in prvaka v smuku leta 2011 Kanadčana Erika Guaya, tretje mesto pa je z zaostankom 37 stotink sekunde zasedel Avstrijec Max Franz.

Boštjan Kline
Boštjan Kline 

ST. MORITZ > Za Avstrijca, ki je na nekoliko skrajšani progi (brez začetnega prostega pada) za dve stotinki premagal branilca naslova Švicarja Patricka Künga in Norvežana Kjetila Jansruda (razdelila sta si četrto mesto), je to prva kolajna na svetovnih prvenstvih.

S sedmim mestom se je izkazal Boštjan Kline, ki je bronasto kolajno zgrešil le za 15 stotink sekunde. Zelo dober je bil tudi Miha Hrobat, ob svojem drugem nastopu na tekmi svetovnega prvenstva v karieri je zasedel 14. mesto, zaostal pa za sekundo in šest stotink. Klemen Kosi je bil 24. (+1,55), Rok Perko pa 38. (+3,15).

Alpski smučarji so tako le prišli na svoj račun, potem ko so v soboto zaradi vremenskega pojava značilnega za to območje Malojske kače, gre za značilen pas oblakov na gorskih verigah, ob sicer lepem in sončnem vremenu, ostali brez smukaške tekme. Start je bil spuščen na mesto, ki je sicer namenjeno kombinacijskemu smuku. Beat Feuz je osvojil še drugo zlato kolajno za gostitelje tekmovanja, potem ko je bila Wendy Holdener zlata v kombinaciji.

Prvi slovenski adut na smuku Kline je s startno številko 8 nastopil tik za vodilnim v cilju, Italijanom Petrom Fillom in nalogo opravil z odliko, kar je pomenilo, da je v cilju prevzel vodstvo s 13 stotinkami naskoka.

“Zadovoljen sem z vožnjo, s samim pristopom in pripravo. Vmes sem naredil napako, ki me je sigurno stala boljše uvrstitve oziroma me je stala časa. A tako je v športu in življenju, vsi delamo napake. Dobro je, da se zavedam, da jih lahko popravim, da lahko stvari izboljšam. Gremo naprej. Počutil sem se zelo dobro, želel sem se naužiti trenutka. Zelo lepo je videti zelene številke in enko na zaslonu. A vedel sem, da fantje še prihajajo, da bo težko priti na stopničke,” je po tekmi v izjavi za slovenske medije dejal Kline.

“Bilo je super, imel sem dober občutek, nisem pa vedel, da bom tako hiter. Ko sem prišel v cilj sem slišal ljudi, nisem pa bil prepričan dokler se nisem obrnil,” pa je svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih pospremil Hrobat.

Švicarski navijači so tako vendarle prišli znova na svoj račun. Potem ko so celotno soboto preživeli v čakanju na tekmo, a je potem sledila odpoved, je v nedeljo le sledilo zadoščenje. Pred tem so seveda spremljali, kako je zmago na ženskem smuku vzela Slovenka Ilka Štuhec. Po uradnih podatkih se je v ciljni areni zbralo 50.000 navijačev.

“Zmagati na domačem smuku pred domačimi navijači, je nekaj čudovitega in res si ne bi mogel želeti več. Tekma je bila napeta do konca, razlike so bile majhne in pravzaprav ni bilo izrazitih favoritov, saj bi pravzaprav vsak, ki je danes nastopil, lahko tudi zmagal. Zato sem še toliko bolj srečen, ker sem prav jaz bil tisti, ki je na koncu osvojil zlato kolajno,” je po tekmi dejal domačin iz Švice, ki je nesrečno številko 13 pretvoril v najsrečnejšo. Feuz je osvojil še trinajsto zlato smukaško kolajno na svetovnih prvenstvih za Švico.

“Mislim, da si kaj takšnega ne bi mogel želeti niti v najbolj norih sanjah, saj bom s tega svetovnega prvenstva odšel z dvema kolajnama, zlato in srebrno. Mislim, da se je vse razpletlo noro dobro in bom res najsrečnejši potnik na letalu domov,” pa je vrelo iz Kanadčana Erika Guaya.

Srečen je bil tudi Avstrijec Max Franz, ki je osvojil svojo sploh prvo kolajno na svetovnih prvenstvih: “Dejansko se je danes vse razpletlo tako, ko sem si zamislil. Ko sem prišel dol in prišel v cilj ter videl, da sem tretji, sem bil zelo presenečen. Res je lepo, da bom domov šel z medaljo.”

Začetek drugega tedna svetovnega prvenstva bo najprej v znamenju alpske kombinacije, z začetkom ob 10. uri s smukom in ob 13. uri s slalomom, kar bo tudi zadnja hitra disciplina na prvenstvu. Nato bodo na spored prišle še tehnične discipline.

STA


Najbolj brano