Bazen za 20-letnico kluba?

Novogoriški vaterpolo klub Gorica je kljub zelo omejeni vadbi (zimskega bazena pač ni) letos že postavil rekordna mejnika: aktivnih je sto mladih, prvo moštvo pa je tekmovalo tako v zimski kot v poletni ligi Alpe Jadran.

Novogoriški vaterpolisti lahko doma (trikrat tedensko) trenirajo le poleti Foto: Igor Mušič
Novogoriški vaterpolisti lahko doma (trikrat tedensko) trenirajo le poleti Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Vaterpolo klub Gorica je bil ustanovljen leta 1995 - skoraj hkrati z odprtjem olimpijskega bazena v novogoriškem športnem parku. Klub je postopno širil vaterpolsko dejavnost - predvsem poleti, s tečaji za šolarje in z ohranjanjem rekreativne članske ekipe. Glede na okoliščine je trener članskega moštva in tajnik kluba Matej Koder z letošnjo sezono zadovoljen: “Zanimanja za vaterpolo med otroci in mladimi je veliko. Po letih prekinitev v vzpostavljanju piramide selekcij imamo sedaj postavljene vse - od predšolskih do U 11. Slednja je letos zasedla peto mesto v državnem prvenstvu. Postavljamo selekcijo U 13, naša želja pa je, da bi zapolnili vse osnovnošolske kategorije. Članska ekipa je prvič v zgodovini kluba tekmovala v zimski in letni sezoni.”

Danes s pričetkom ob 19. uri bo koprski bazen v Žusterni prizorišče šestega (zadnjega) turnirja rednega dela vaterpolske lige Alpe Jadran. Pomerili se bodo Žusterna, Čedad, Kranj 75, ASD Tergeste in Celje; trenutni vrstni red - Kamnik 19, Kranj 75 13, Tergeste 9, Gorica 7, Žusterna 6, WP Trst 3, Celje 1, Čedad 0.

VK Gorica je to dosegel z vključitvijo tako v zimsko kot v poletno ligo Alpe Jadran, ki je nastala kot posledica šibkega delovanja slovenske zveze. Klubi, ki so imeli premalo tekem, so se povezali s sosedi iz Italije in Hrvaške in nastali sta zimska in poletna liga amaterskih in rekreativnih ekip.

Prvi turnir poletne lige, ki šteje tudi kot druga državna liga, so 7. julija organizirali prav Novogoričani, zadnji turnir rednega dela pa bo danes v Kopru. Gorica je tekmo z Žusterno (poraz s 7:8) odigrala vnaprej in bo na koncu verjetno peta (pozimi je bila šesta), najboljšo četverico pa čaka še zaključni turnir. Tekmovalni cilji pri Novogoričanih še niso v ospredju, poudarja Koder: “Delujemo v okoliščinah, ko je najbolj pomembna popularizacija vaterpola med več generacijami. K nam prihajajo tudi plavalci, dekleta, pa fantje iz drugih športov. Žal jim še ne moremo zagotoviti primerne celoletne vadbe, da bi lahko računali na visoke tekmovalne rezultate, vendar upam, da bomo v času praznovanja 20-letnice kluba, prihodnje leto, že vedeli, kdaj bomo zaplavali v novogoriškem zimskem bazenu. Bili smo na sestanku pri županu. Idejne zasnove stavbe na območju betonskih teniških igrišč smo si ogledali in iz povedanega dobili nekaj upanja, da bi do leta 2016 lahko kaj zraslo.”

Medtem ko pozimi vaterpolisti predvsem v Štandrežu lahko vadijo le enkrat tedensko, so poleti v mestnem kopališču v vodi vsak dan, z žogo trikrat tedensko. Do minulega konca tedna so za 80 otrok in mladih izpeljali večino tečajev. Za strokovno delo skrbijo še trenerji Luka Kulot, Klemen Zimic, Tomaž Koder in Maja Vukovič.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano