Po Madridu je na vrhu spet Barcelona

Impresivna statistika potrjuje, da je Barcelona z naskokom najboljša nogometna ekipa zadnjega desetletja. Osvojila je peti evropski naslov, četrtega v zadnjih devetih izvedbah lige prvakov. Na drugi strani je Juventus četrtič zapored v finalu ostal praznih rok, skupno pa je izgubil kar šest od osmih finalov.

Nove evropski klubski prvaki so  sklenili izjemno sezono,  saj 
so osvojili tudi španski pokal in državni naslov. Foto: Xinhua/Sta
Nove evropski klubski prvaki so sklenili izjemno sezono, saj so osvojili tudi španski pokal in državni naslov. Foto: Xinhua/Sta

BERLIN > Legendarni olimpijski stadion v nemški prestolnici je dal 60. evropskega klubskega prvaka. Finale lige prvakov se je v zadnjih letih razvil v prvovrstni medijski dogodek. Televizijska slika je romala v kar 200 držav sveta, dvoboj pa si je po prvih ocenah ogledalo kar pol milijarde Zemljanov.

Spektakel se je v nemški prestolnici začel že sredi tedna. Vrhunec celotnega dogajanja ponazarja dvig pokala za najboljšega v Evropi. Ta čast je v današnjem večeru pripadla odhajajočemu dolgoletnemu igralcu Kataloncev Xaviju Hernandezu, ki je vstopil v končnici tekme in nadomestil nekoliko poškodovanega prijatelja Andresa Iniesto, uradno najboljšega igralca finala. ”To je bila izjemna predstava. Tekmeci so nam bili vselej blizu, toda odigrali smo vrhunsko. Ko smo najbolj trpeli, smo zabili zmagoviti gol. To je prava zmaga vse ekipe,” je pojasnil Iniesta. S podajo za prvi gol je postal sploh prvi igralec, ki je v treh finalih prispeval podajo za zadetek, Xavi pa se je na najlepši mogoč način poslovil od kluba, ki ga je izstrelil med najboljše vseh časov.

Poleg omenjenih je pri zmagovalcih izstopal tudi Hrvat Ivan Rakitić. Priljubljeni “Raketa” je skoraj natanko pred letom dni s Sevillo v Torinu dvignil pokal za zmagovalca evropske lige, letos je storil še korak naprej. Izboril si je prvo postavo v sanjskem moštvu Barcelone, bil nepogrešljivi člen zvezne vrste, tokrat pa z zadetkom v 4. minuti na stežaj odprla vrata do zmage.

Barcelona je v razgibani tekmi, enem najboljših finalov zadnjih sezon, z zgodnjim zadetkom postavila temelje uspehu. Zdelo se je, da so bili igralci Juventusa v uvodu še pod vtisom veličastne otvoritvene ceremonije. Katalonci so bili precej boljši tekmec. Staro damo je reševal znova izjemni veteran, 37-letni Gianluigi Buffon. Italijani so pravo priložnost začutili šele v drugem polčasu, ko so poleg izenačujočega zadetka Alvara Morate pokazali, da se lahko enakovredno kosajo s favoritom vseh favoritov. “Po izenačenju smo imeli tekmo v svojih rokah. Mislili smo, da lahko zmagamo. To nas je kaznovalo. A poskušali smo storiti vse, izgubili pa proti najboljši ekipi na svetu. Rezultat je realen,” je pojasnil Buffon.

Odtlej smo spremljali tekmo na nož, boj za vsako žogo, s predrznostjo na meji rumenih kartonov, kar pa je sodnik Cüneyt Çakir znal vrhunsko brzdati. Po izenačenju so Torinčani pričeli iskati zmagoviti gol. Igra na sredini jim je stekla, tudi opevani Paul Pogba je pokazal nekaj izvrstnih potez. Toda prevelika vnema in nekaj nepotrebnih individualnih napak Italijanov sta botrovali k strelu Lionela Messija, ki je tekmo odigral nekoliko manj opazno, odbiti žogi ter zmagovitemu zadetku Luisa Suareza. Zaključni gol Neymarja v globokem sodnikovem dodatku je bil češnja na torti izjemni sezoni Barcelone, ki je tako po letih 1992, 2006, 2009, 2011 še petič v svoji zgodovini postala evropski prvak. PETER MARAŽ


Najbolj brano