Barcelona uničila Madrid

Komentarji po najbolj pričakovani tekmi zadnjega obdobja so enotni: Reala ni bilo nikjer, Katalonci bi lahko dosegli še kakšen gol več. Izjemno razburjeni Cristiano Ronaldo naj bi takoj po zadnjem žvižgu pri vodstvu kluba zahteval zamenjavo trenerja Rafaela Beniteza.

Veselje Barceloninih igralcev sredi Madrida.
Veselje Barceloninih igralcev sredi Madrida. 

MADRID > Derbi španske La Lige, ki je že nekaj sezon eden najbolj gledanih športnih dogodkov na zemeljski obli, je na Santiagu Bernabeu gladko pripadel Barceloni. Luis Suarez je z diagonalnim udarcem Katalonce popeljal do prednosti že v 11. minuti. Šest minut pred odmorom je akcijo po levi strani zaključil Neymar. Zmagovalca je z izjemnim udarcem z razdalje v 53. minuti odločil neuničljivi Andres Iniesta, končni izid pa je v 74. minuti s svojim drugim golom postavil Suarez. Lionel Messi se je vrnil po poškodbi in v 56. minuti vstopil namesto Ivana Rakitića. Tekma je bila tedaj že odločena.

“Real v krizi!” je naslovnico po dvoboju naslovila madridska Marca in komentirala: “Po debaklu so se že slišali vzkliki Florentino (predsednik Reala, op.p.), odstopi! Gre za izjemno situacijo, ki jo bo trener Rafael Benitez težko preživel. Barcelona je imela čudovit večer. Poleg strelcev ne gre prezreti niti vratarja Claudia Brava, ki je branil vse mogoče.” V nadaljevanju je Marca postregla s podatkom, da je bil to tretji najhujši domači poraz Reala na derbijih v vsej zgodovini. Leta 1974 je Barcelona na Bernabeuu slavila s 5:0. Na igrišču je bil Johan Cruijff. Leta 2006 je zmagala s 6:2, s klopi jo je vodil Joseph Guardiola. Sedaj je Madrid ponižal še Luis Enrique.

Nasprotno sta od navdušenja kipela oba osrednja katalonska športna časnika. Mundo Deportivo je nedeljsko izdajo naslovil: “Spektakularna simfonija Barcelone in glasen koncert žvižgov za Madrid.” Komentiral je pravljično: “Luis Enrique je nekoč priznal, da spi kot angel. Tokrat je spal še bolj mirno. Njegova ekipa je s fantastično igro zasenčila Madrid. Spisala je še eno briljantno poglavje v zgodovini derbijev. Žoga se vedno strinja z največjimi umetniki in kaznuje slabe igralce. Tako je bilo tudi tokrat.” Časnik Sport je zapisal: “Barcelona uničila Madrid.” Poudarli so, da je Andres Iniesta ob odhodu z igrišča doživel bučen aplavz domače publike, kar se je nazadnje zgodilo Ronaldinhu leta 2005.

Pariški L'Equipe seveda ni mogel mimo začetka dvoboja, ko so v smrtni tišini na stadionu zadoneli toni francoske himne, na tribuni pa so razvili veliko francosko zastavo. Poročilo o srečanju je naslovil: “Kakšno zmagoslavje Barcelone!”

Hrvaški portal index.hr je komentiral: “Popoln debakel Reala. Barcelona mu je brez milosti nasula štiri 'komade'. Real česa takega doma ni doživel že 25 let. Tokrat ga je zelo slabo vodil Rafa Benitez, za katerega je to prvi, a verjetno tudi zadnji el clasico.”

Londonski Guardian je poudaril: “Gostje za prepričljivo zmago niso potrebovali niti pomoči prvega zvezdnika Lea Messija. Ta se je po poškodbi sicer vrnil po osmih tednih, a je vstopil pri izidu 3:0. Sodeloval je pri četrtem zadetku, ki je bil zgolj formalnost. Morda za Real okoliščine ne bi mogle biti slabše. Ali pač? Barcelona bo v boju za naslov zdaj močnejša tudi za Messija.”

“Barca nadrealistična, Real uničen. Benitez kot v peklu - 0:4”, je prispevek začela Gazzetta dello Sport in dodala: “Obračun brez zgodbe. Katalonci so nad Bernabeu spustili ledeno ploskev. Do domačih niso imeli milosti. Zadel je celo Andres Iniesta, ki se je zadnjič v prvenstvu gola veselil davnega 23. marca 2014. Beli balet ni bil nikoli v igri. Žvižge so poslušali že v drugem delu prvega polčasa. Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta bila povsem neprepoznavna. Na nasprotni strani je Luis Enrique vse presenetil, ko v igro od začetka ni poslal ozdravljenega Lea Messija.”

Derbi je sicer varovalo kar 2400 varnostnikov. Gazzetta je po tekmi prva postregla z informacijo, da je Cristiano Ronaldo po zadnjem žvižgu sodnika od vodstva kluba zahteval takojšnjo zamenjavo trenerja Rafaela Beniteza. “Ali on ali jaz,” naj bi dejal zvezdnik s portugalske Madeire. Barcelona ima po 12. krogih prvenstva pred Realom šest točk naskoka.

PETER MARAŽ


Najbolj brano