Barbarič z dobrimi pomočniki

V zelo izenačeni konkurenci za mesta v sredini prvenstvene razpredelnice je vsaka zmaga zelo pomembna. Ker slavja v gosteh pravzaprav štejejo dvojno, so bili Portorožani po koncu sredinega dvoboja v Domžalah upravičeno zadovoljni.

Pomembnost tekme v Domžalah sta z navzočnostjo na 
tribuni potrdila tudi prvi mož Splošne plovbe Egon Bandelj 
(desno) in predsednik kluba Alojz Jurjec. Foto: Simon Maljevac
Pomembnost tekme v Domžalah sta z navzočnostjo na tribuni potrdila tudi prvi mož Splošne plovbe Egon Bandelj (desno) in predsednik kluba Alojz Jurjec. Foto: Simon Maljevac

LUCIJA > Vse kaže, da je primorska košarka z Janom Barbaričem spet dobila košarkarja za veliko sceno. Njegovi strelski pohodi nikakor niso več naključje, saj je še tretjič v sezoni presegel mejo 20 točk. 20-letni branilec je v sredo znova z lahkoto prebijal nasprotnikovo obrambo, ki ga je skušala zaustaviti z vsemi mogočimi prijemi, a pri tem ni bila uspešna. Medtem ko je v lanski sezoni na parketu v povprečju preživel le nekaj več kot osem minut in na srečanje povprečno prispeval 3,7 točke, si je z odličnim delom v poletnem pripravljalnem obdobju prislužil popolno zaupanje stratega Konstantina Subotića. Njegova minutaža se je krepko dvignila, kar velja tudi za strelski izkupiček (17,9 točke v 25 minutah na tekmo). Mladi reprezentant je tudi proti Lastovki potrdil, da se ne boji prevzeti odgovornosti. V prvi četrtini si je sicer privoščil nekaj nezbranosti v obrambi, tako da mu je Subotić namenil “vzgojne” minute na klopi, po vrnitvi na parket pa je dobesedno eksplodiral.

Včeraj smo izvedeli, da se je Tomaž Podboj z vodstvom kluba dogovoril o sporazumni prekinitvi sodelovanja, po nekaterih informacijah pa naj bi bil 29-letni krilni center blizu selitve k Plami pur. Obratno pot je ubral branilec Aleks Cvetičanin, ki se iz Ilirske Bistrice vrača v matični klub, za katerega je igral do konca sezone 2013/14. Nato je nosil dres UKK Kopra, za bistriškega drugoligaša pa je 22-letnik odigral zgolj šest prvenstvenih tekem.

Obrambo Lastovke je z lahkoto prebijal z bliskovitimi prodori, v ključnih trenutkih ohranil mirno kri pri izvajanju prostih metov ter 28 točkam dodal še osem skokov, tri podaje in kar štiri ukradene žoge, med katerimi dve v ključnih trenutkih. Seveda pa prva gostujoča zmaga ladjarjev v sezoni nikakor ni bila le plod Barbaričeve predstave, saj so k uspehu pomemben delež prispevali tudi njegovi soigralci. V kritičnih trenutkih prvega polčasa je voz vlekel izkušeni Vjeko Petrović, v drugem delu tekme pa sta se prebudila še Sedin Karavdić in Alen Hodžić. Zadevala sta tudi v zadnjih dveh minutah, tako da je Barbarič v zadnjih sekundah s črte prostih metov zgolj potrdil zmago Portoroža. “V prvi četrtini je bila vidna nervoza, a smo se še pravočasno sprostili in s kolektivno igro prišli do zmage. Dobra igra v napadu je posledica kakovostne obrambe. Pred prihodnjimi tekmami moramo največ pozornosti posvetiti ravno igri v obrambi, kar nam lahko še dodatno olajša delo v napadu. Pred nami je daljši premor, ki ga bomo izkoristili za dober trening. Na sam razpored pač nimamo vpliva,” je pojasnil Hodžić. Trener Subotić je v izjavi po tekmi pohvalil svoje moštvo za pomembno zmago, pred njim pa je kljub dvema zaporednima zmagama kar nekaj dela, saj nekateri košarkarji še vedno niso ujeli prave forme. Novinec Stojan Đekanović je medtem pokazal precej živahnosti in bi lahko v nadaljevanju sezone postal pomemben člen portoroške ekipe.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano