Balinanje Primorci dobro poznajo

V petčlanski slovenski izbrani vrsti, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v balinanju v Kopru, sta tudi Primorca: 26-letni Anže Petrič in leto dni starejši Marko Švara. Oba tekmujeta za balinarski klub Hrast iz Kobjeglave. Na EP se še posebej veselita nastopa pred domačo publiko, upata pa tudi na vrhunski rezultat.

Marko Švara Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Marko Švara Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Anže Petrič, doma iz Gradišča pri Vipavi, ima veliko izkušenj z največjih tekmovanj, saj je že šest let stalni član slovenske reprezentance. V štafeti z Alešem Borčnikom je leta 2011 postal celo svetovni prvak in dosegel svetovni rekord, na EP pa je doslej osvojil dve bronasti in eno srebrno medaljo. V svoji vitrini ima še bronasto medaljo z lanskega SP.

Na tokratnem EP se še posebej veseli nastopa pred domačo publiko. “Čeprav na tako velikem tekmovanju prvič nastopam doma, menim, da me bo to le še dodatno spodbudilo,” verjame Petrič, ki je s kolegi iz reprezentance že preizkusil koprsko balinišče in je z razmerami zadovoljen. “Moj cilj je medalja,” ne skriva ambicij. “Z Alešem nama manjka le še naslov evropskega prvaka. Sicer pa smo Slovenci dokaj izenačeni z reprezentancami Francije, Italije in Hrvaške. Odločale bodo malenkosti, zato bo za uspeh potrebno tudi nekaj sreče.”

Služba in trening vsak dan

Petrič je pred leti igral v tujini, ker pa balinanje ni profesionalni šport, si je moral doma poiskati službo. Zdaj že tri leta dela na Petrolu, trenira pa skoraj vsak dan. “Še posebej za hitrostne discipline je potrebna kondicija. Biti moraš močan in natančen hkrati,” pojasnjuje. V Kopru upa na polne tribune, še posebej v hitrostnem, štafetnem in natančnem zbijanju, kjer lahko publika glasno spodbuja tekmovalce. V klasičnih disciplinah pa balinarji potrebujejo več tišine in koncentracije.

Marko Švara iz Dutovelj je debitant v članski reprezentanci. Vanjo se je uvrstil v zadnjem trenutku, da bi nadomestil poškodovanega Davorja Janžiča. “Bil sem prva rezerva, tako da sem bil pripravljen, da vskočim, če se komu kaj zgodi. Je bil pa vseeno šok, ko je Janžič doživel hujšo prometno nesrečo. Trenutno čaka na operacijo in vsi upamo, da se bo kmalu vrnil v reprezentanco.”

Švara je odločen, da bo svojo priložnost v reprezentanci kar najbolje izkoristil. S klubom je igral v evroligi, svoj največji reprezentančni uspeh pa je dosegel še v mladinskih vrstah, ko je pred desetimi leti na svetovnem prvenstvu osvojil dve srebrni medalji, in sicer v štafeti in dvojici skupaj z Borčnikom.

Kovinar z mirno roko

“Miren, sproščen, natančen, zbran,” Švara našteva lastnosti dobrega balinarja. Sicer dela kot kovinar, balinanje pa trenira trikrat na teden. V reprezentanci je treningov seveda več, tudi do pet na teden.

“Balinanje Primorci dobro poznajo, ker pa so tekme dolge, morda niso tako zanimive za širši krog ljudi,” razmišlja Švara. Kljub temu upa, da bo slovenska reprezentanca v Kopru dosegla čim boljši uspeh ob močni podpori s tribun. Njemu podpore ne bo manjkalo; spodbujala ga bo družina, ki je zapisana balinanju, saj sta se s tem športom ukvarjala že njegov oče in dedek.

ALJA TASI


Najbolj brano