Bale, Hamšik in huligani

Potem ko se je sinoči s tretjim krogom razpletla skupina A, bo na evropskem prvenstvu drevi znan vrstni red v skupini B, ki je bila doslej v središču pozornosti predvsem zaradi povečane napetosti in obračunov med navijači.

Marek Hamšik bo drevi glavni slovaški adut na dvoboju z 
Angleži.
Marek Hamšik bo drevi glavni slovaški adut na dvoboju z Angleži. 

TOULOUSE, ST. ETIENNE > Anglija štiri točke, Wales in Slovaška tri, Rusija ena. To je vrstni red skupine, ki je zaradi huliganskih izgredov v Marseillu hitro dobila oznako zloglasna. Dogajanje na igrišču pa sta zaznamovala predvsem dva posameznika, Gareth Bale in Marek Hamšik. Valižan morda kaže še najboljšo podobo med zvezdniki tega evropskega prvenstva. Nenazadnje je na dveh tekmah zabil dva gola. Po enega Slovakom in Angležem. V prvem primeru je zadetek najdražjega nogometaša na svetu prinesel tri točke, v drugem nobene. Valižani (in Slovaki) za napredovanje v osmino finala bržkone potrebujejo le še eno.

O napredovanju v izločilne boje odločajo naslednji kriteriji (po pomembnosti): število točk, razlika v golih, večje število doseženih golov, lestvica fair-playa in reprezentančna lestvica Uefe.

Štiri osvojene točke bo po vsej verjetnosti tisti mejnik, ki bo štirim tretjeuvrščenim reprezentancam iz šestih predtekmovalnih skupin prinesel napredovanje v izločilne boje. Toliko so jih že nabrali Angleži, ki se bodo v tretjem krogu pomerili s Slovaško. Obe reprezentanci bosta tudi tekmici Slovenije v naslednjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Angleška dvoboja sta doslej postregla z napetima končnicama. Proti Rusom so nosilci skupine v izdihljajih tekme izgubili dve točki, z Valižani pa so jih v skoraj istem časovnem okvirju dobili.

Angleži so v vsakem primeru zelo blizu napredovanja, pri čemer pa bi si vendarle nadvse želeli, da se v izločilne boje prebijejo kot prvi iz skupine. Primat bi jim vsaj v osmini finala prinesel na papirju lažjega tekmeca, a tudi Slovaki imajo svoje izračune. Točka bi jih morda zadovoljila ni pa nujno. Vprašanje je le, ali jim je ostalo še dovolj energije za dvoboj z Angleži, ki imajo vendarle širši izbor kakovostnih igralcev. Navdiha Slovakom vsekakor ne manjka. Pooseblja ga Hamšik. Nogometaš Napolija si bo na EP gotovo pridobil nove snubce oziroma občudovalce. Morda tudi iz Anglije. Nasprotno pot pa bo, kot kaže, ubral slovaški kapetan Martin Škrtel, ki naj bi se iz Liverpoola preselil k Romi. Novico velja vendarle jemati z zadržkom, ker so jo dan pred dvobojem s Slovaki posredovali angleški mediji.

V Toulousu bodo spet pod drobnogledom navijaška nasprotja in morebitno razčiščevanje računov med navijači Rusije in Walesa, ki so pred dnevi na ulicah Lilla sklepali zavezništva z Angleži. Na igrišču imajo Valižani še nekaj manevrskega prostora za preračunavanje morebitnih scenarijev, kar pa ne velja za Ruse. Le zmaga bi jih namreč utegnila pripeljati v izločilne boje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano