Azerbajdžanke ustavile Slovenijo

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v Mariboru izgubila prvo od dveh tekem z Azerbajdžanom v evropski ligi. V 9. krogu so izbranke Bruna Najdiča morale tekmicam priznati premoč z 1:3 (21, -19, -17, -21).

V nedeljo Slovenke v mariborski dvorani Lukna še druga tekma Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V nedeljo Slovenke v mariborski dvorani Lukna še druga tekma Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MARIBOR > Slovenske odbojkarice so v tekmi evropske lige doživele poraz z 1:3 proti Azerbajdžankam, s čimer so si močno priprle vrata boja za prvo mesto v skupini A. Gostje so zasluženo zmagale, saj so igrale zelo dobro, prvo ime tekme pa je bila odlična, 198 cm visoka Polina Rahimova, ki je dosegla kar 28 točk.

Dvorana Lukna, gledalcev 150, sodnika: Kolos (BiH) in Frigne (Belgija). Slovenija: Mori 1, Hutinski 9, Blagne 8, Medved 1, Kaučič 1, Mlakar 11, Valenčič 1, Najdič 1, Igličar 3, Cvetanovič 14, Založnik 5, Ščuka. Azerbajdžan: Alijeva, Gurbanova 10, Abdulazimova 13, Matiasovska-Agajeva 1, Zidkova 9, U. Karimova, A. Karimova 5, Kiseljova, Rahimova 28, Habibova 2, Makarenko, Pavlenko.

Prve minute uvodnega niza so postregle z izenačeno igro, v kateri sta se ekipi menjavali v vodstvu. Gostje so v tem delu igre držale korak z gostiteljicami predvsem po zaslugi Rahimove, ki je odlično izvajala začetne udarce in uspešno zaključevala napade. Pri rezultatu 11:11 pa so domače odbojkarice zaigrale še bolj zbrano in odločno - v napadu je bila še zlasti uspešna Marina Cvetanovič, ki je dosegla kar deset točk - in si do drugega tehničnega odmora priigrale pet točk prednosti. Slovenke so pet točk prednosti imele tudi pri rezultatu 22:17, toda prednost je po izvrstnih začetnih udarcih Rahimove in slabem sprejemu slovenskih igralk plahnela na dve točki (22:20), v prelomnih trenutkih pa je slovenska vrsta spet pokazala pravi obraz in dobila niz.

V začetku drugega niza je bila v središču pozornosti spet Rahimova, ki je z močnimi in neugodnimi začetnimi udarci sejala zmedo v slovenski vrsti, in gostje so povedle s 5:2. A je njihovo veselje trajalo le nekaj minut, saj je Slovenkam z zanesljivo igro v polju in odločno v napadu uspel preobrat in prvi tehnični odmor se je končal z njihovim vodstvom 8:6. Toda s tem še ni bilo konec preobratov, za novega so poskrbele Azerbajdžanke, ki so ob nezbrani igri tekmic osvojile pet točk zapovrstjo, povedle z 11:8 in nato s 14:9. Tudi polminutni odmor, ki ga je zahteval selektor Bruno Najdič in po njem posegel tudi po menjavah igralk, ni prinesel izboljšanja v igri domače vrste. Tekmice so še naprej igrale domala brez napak, visoko povedle in izenačile rezultat v nizih na 1:1.

Azerbajdžanska vrsta je tudi tretji niz začela poletno in povedla s 4:0 in 6:1, točke pa osvajala z uspešnimi napadi in blokom. Prav slednjega so v slovenski vrsti do prvega tehničnega odmora, ki so ga z 8:4 dobile gostje, najbolj pogrešali. V nadaljevanju se slika na igrišču ni spremenila, igra je bila izenačena in tudi ob drugem tehničnem odmoru so imele gostje štiri točke prednosti. Najdič je z novimi menjavami igralk skušal zaustaviti nalet tekmic, a neuspešno, kajti ekipa z druge strani mreže ni popuščala niti za ped in povedla v nizih z 2:1.

V nedeljo bo v mariborski dvorani Lukna še druga tekma, ki se bo začela ob 17.30.

Misel na poraz, ki bi slovenske odbojkarice lahko izločil iz boja za prvo mesto v skupini in nastopa v finalu, je v četrtem nizu obrodila sadove. Dekleta so zaigrala bolj zbrano in odločno in povedla z 9:6. A preblisk ni trajal dolgo, kajti tekmice so spet prevzele pobudo na igrišču in po preobratu povedle 14:11, 16:13 in 19:15. V nadaljevanju so se domače odbojkarice trudile, da bi izničile prednost tekmic, pred končnico jim je to skoraj uspelo, saj so se približale na točko zaostanka (18:19), nato pa so spet zaigrale nezbrano. Šepala sta zlasti sprejem in igra v bloku, tako da je bil poraz neizbežen.

STA


Najbolj brano