Avstrijca razred zase

Novoletna skakalna turneja se je končala spektakularno, saj so najboljši skakalci uprizorili boj do zadnjega centimetra in desetinke točke. Toliko je, denimo, Petra Prevca na včerajšnji tekmi ločilo od tretjega mesta.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

BISCHOFSHOFEN >Toda pomembnejše je, da je Pero mišica ubranil skupno tretje mesto na turneji. Končni zmagovalec 63. novoletne turneje je Stefan Kraft, pred vodilnim v svetovnem pokalu in zmagovalcem Bischofshofna Michaelom Hayböckom (sinoči je dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu). Avstrijca, ki sta povrhu še cimra v hotelski sobi, sta bila na obeh avstrijskih tekmah v izvrstni formi. Kraft je Prevca s tretjega mesta na sinočnji tekmi zrinil le za 0,1 točke. Tudi s četrtim mestom (in 5000 franki zaslužka) je Peter Prevc ubranil skupno tretje mesto na novoletni turneji. Ogrožala sta ga predvsem Japonec Noriaki Kasai (sinoči drugi, prvič je stopničkah novoletne turneje stal leta 1993!) in Norvežan Anders Jacobsen, ki se je v zadnjem času moral predvsem braniti očitkov, da je ob zmagi v Garmisch-Partenkirchnu goljufal pri dresu. Žal ni šlo brez padca, tokratna žrtev je bila eminentno ime skakalnega športa, Švicar Simon Ammann, ki je ob trdo pristal v sneg.

Črna serija se je začela s padcem smučarja skakalca Nicka Fairalla na kvalifikacijah v Bischofshofnu. V Salzburgu je uspešno prestal operacijo hrbtenice in je na dobri poti okrevanja. V ponedeljek zvečer sta med med treningom v avstrijskem Söldnu umrla mlada alpska smučarja Ronnie Berlack in Bryce Astle, ki ju je zasul plaz. Oba sta bila člana tako imenovane razvojne skupine nadarjenih smučarjev, ki so jih pripravljali za vključitev v svetovni pokal. Sprva je kazalo, da bodo Američani odpovedali nastop na moškem slalomu v Zagrebu, a so se potem premislili.

Drugi najboljši Slovenec je bil nekdanji mladinski svetovni prvak Nejc Dežman, ki je v drugi seriji z 18. napredoval na 11. mesto, Matjaž Pungertar se je uvrstil na 17. mesto, Jernej Damjan je bil 28., Robert Kranjec pa se je moral zadovoljiti z 29. mestom.

Boj za vrh v svetovnem pokalu je še naprej silno izenačen - razlika med prvim in sedmim mestom je 156 točk. Prevc je tudi v tem točkovanju tretji (589 točk) in za vodilnim Hayböckom zaostaja za 105 točk.

Na Sljemenu pa je v moškem slalomu zmagal Avstrijec Marcel Hirscher, sledila sta mu Nemec Felix Neureuther in presenetljivi Norvežan Sebastian-Foss Solevaag, Matic Skube in Miha Kürner sta bila prepočasna za drugi tek.

RM


Najbolj brano