Avstralci zahtevajo zmago

Tolminski trener Saša Kolman se je pred letom dni podal v deželo kengurujev in uspel. Podpisal je triletno pogodbo s klubom South Melbourne FC, te dni pa podrobno spremlja azijski pokal, ki poteka prav v Avstraliji.

Saša Kolman
Saša Kolman  

MELBOURNE > Sprva je Saša Kolman pri uglednem klubu grškega porekla, ki je bil pred časom okronan za oceanijski klub stoletja, prevzel selekciji U-10 in U-15, med lansko sezono pa je po sili razmer pod svoje okrilje dobil še moštvo U-20, ki predstavlja rezervo članski selekciji. Mesec dni je bil tudi pomočnik glavnega trenerja pri članih, ki so v pravkar končanem prvenstvu osvojili naslov prvaka zvezne države Viktorija. “Ekipo U-20 sem prevzel v razsulu, na predzadnjem mestu, s šestimi točkami iz devetih tekem. Takoj po prevzemu smo začeli visoko zmagovati, dosegli šest zaporednih zmag z gol razliko 22:1 in prvenstvo končali na šestem mestu z 38 točkami. V klubu so rezultat izjemno cenili in mi ponudili delovno vizo, tako da sem podpisal triletno pogodbo. V Avstraliji je delovno vizo težko dobiti. Tudi v prihajajoči sezoni bom tako treniral tri selekcije pri klubu South Melbourne,” pove Kolman, ki se je mesec dni mudil na dopustu v domovini, prav v teh dneh pa se je vrnil na južno poloblo.

Z velikim zanimanjem spremlja azijski pokal, ki te dni prvič gostuje na avstralskih tleh: “Tu je nogomet v razcvetu, lahko bi rekel, da je pravi 'bum'. Ljudje so evforični, pričakujejo zmago svoje reprezentance. Upanje jim vlivajo dobre igre Avstralije na lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji ter zmaga kluba iz WSW iz Sydneya v azijski ligi prvakov. Tudi državna liga, ki je narejena po vzoru ameriških poklicnih lig, je vse bolj obiskana. Avstralce hitro zajame evforija, ampak ob neuspehih zanimanje tudi hitro zamre. Prav zaradi tega so pritiski na reprezentanco, da osvoji naslov prvaka, izjemni. Stadioni na tekmah Avstralije so nabito polni, za druge ekipe pa je pričakovano manj zanimanja.”

Domačini so po uvodnih zmagah nad Kuvajtom s 4:1 in Omanom s 4:0 na zadnji tekmi skupinskega dela v soboto izgubili proti Južni Koreji z 0:1, a so se kljub temu prebili v četrtfinale. Tolminec doda, da se bodo za končno zmago najverjetneje borili Avstralci, Japonci in Iranci. Pravi, da se sicer tekmovanje po kakovosti ne more primerjati z evropskim prvenstvom. Tudi izidi kažejo na precejšnje razlike med posameznimi reprezentancami. Morda k ne prav visokim pričakovanjem glede kakovosti tekmovanja botruje tudi dejstvo, da na lanskem svetovnem prvenstvu azijska moštva niso bila posebej uspešna, ocenjuje mladi trener.

Kolman načrtuje ogled kakšnega treninga avstralske reprezentance, saj ima slednja bazni tabor prav na stadionu kluba South Melbourne. Z njegovim klubom je tesno povezan tudi sedanji selektor Avstralije Angelos Postecoglu, ki velja za zelo dobrega trenerja, ki neguje lep in atraktiven slog igre. Za South Melbourne je igral, ko je bil tu trener legendarni Madžar Ferenc Puskas, tudi sam pa je bil strateg kluba, ko je leta 2000 igral na svetovnem klubskem prvenstvu v Braziliji. “Ta zgodba mi pomeni tudi osebni navdih in še dokaz več, v kakšnem klubu sem dobil priložnost za delo.”

Tolminec azijski pokal podrobno spremlja tudi zaradi svojega nekdanjega soigralca iz Primorja Jake Ihbeisheha. Kot je znano, je ta za Palestino dosegel prvi, zgodovinski gol.

PETER MARAŽ


Najbolj brano