Astana bo kmalu preteklost

Namesto v Beneluks na predvideni Eneco Tour se je Borut Božič s kolesarske dirke po Poljski vrnil v domačo Idrijo. Njegovo moštvo Astana ga je namreč zadnji hip zamenjalo.

Borut Božič (v sredini) v novi sezoni ne bo branil barv 
Astane.
Borut Božič (v sredini) v novi sezoni ne bo branil barv Astane.  

IDRIJA > O razlogih Borut Božič lahko samo ugiba. Eden od teh bi lahko bil, da bo v novi sezoni idrijski kolesar zamenjal klubske barve. Sodelovanje s kazahstansko ekipo, za katero je Božič vrtel pedala štiri leta, se bliža koncu, tako kot tudi enoletna pogodba, ki je ne bodo podaljšali. “Če bi imeli namen, bi verjetno že kaj ukrenili, zato sem se začel ozirati za drugimi opcijami. Kaže dobro,” je povedal Božič, ki naj bi že imel klub za novo sezono, a je pred sklenitvijo dogovora razumljivo previden. Ne nazadnje je do konca sezone dober mesec dni. Vprašanje pa je, koliko možnosti bo Božič še imel, da se izkaže. Rojstnodnevnega “darila” Astane se ni razveselil.

Odmevni medijski zapisi o protidopinški preiskavi v Padovi, ki so se pojavili konec lanskega leta in v katero naj bi bil vpleten tudi Borut Božič, so konec preteklega meseca v Italiji dobili nadaljevanje, ki pa je bilo deležno precej manjše pozornosti. Preiskava naj ne bi dobila epiloga oziroma naj bi bila arhivirana. ”Do mene ne prej ne potem ni prišlo nič uradnega. Vse kar vem o tej zadevi, sem prebral v medijih,” je povedal Božič.

“Novico, da ne bom član ekipe za Eneco Tour, so mi sporočili dan pred odhodom na Nizozemsko. Imel sem že rezervirano letalsko vozovnico, izpustil sem tudi zadnjo etapo dirke po Poljski, da bi le bolj svež dočakal Eneco Tour, kjer sem imel tudi rezultatska pričakovanja. Obrazložili so mi, da v ekipi bolj potrebujejo kolesarja za kronometer,” je povedal Božič, ki z razvojem dogodkov razumljivo ne more biti zadovoljen. Dirko po Poljski je vzel kot svojevrstno ogrevanje oziroma stopnjevanje tekmovalnega ritma za Eneco Tour in sledeče enodnevne poletne klasike, kot sta Hamburg in Plouay.

Na Eneco Touru je od Primorcev vrtel pedala le Kristijan Koren. Ajdovec v dresu Cannondale Garmina ni bil v ospredju. Dirko, ki jo je končal na 92. mestu, je dobil Belgijec Tim Wellens. Zato pa se je izkazala Polona Batagelj. Ajdovka, ki tekmuje za ljubljanski BTC City, je osvojila skupno šesto mesto na Route de France. Etapno dirko po Franciji je osvojila Italijanka Italijanka Elisa Longo Borghini.

“Ta čas ne vem, ali bom tam dirkal in tudi v kakšni formi bom, če bom nastopil. Eneco Tour s sedmimi etapami bom vsekakor pogrešal v tekmovalnem koledarju. Dirke so tudi najboljši trening,” je pojasnil Božič, ki bi se mu utegnila sezona precej skrajšati. Že lani ga selektor Gorazd Štangelj, ki je tudi eden športnih direktorjev pri Astani, ni uvrstil v ekipo za svetovno prvenstvo. Prednost naj bi dobili kolesarji, ki vozijo Vuelto, kjer Božiča gotovo ne bo. Kazahstanska ekipa bo na dirki po Španiji lovila prvo mesto v skupnem seštevku z Vincenzom Nibalijem, Fabiom Arujem in Mikelom Lando. Konkurenca na Vuelti, ki se začne v soboto, pa bo tudi sicer s Chrisom Froomom in Nairom Quintano ena najmočnejših doslej.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano