Asmir je zavil v enosmerno ulico

Še pet krogov je do konca letošnje nogometne sezone, v kateri teoretično naslov še ni oddan, čeprav so se zasledovalci Maribora prav trudili, da ne bi izkoristili njegove krize.

Koprčani po tekmi v Celju, ki jo je obeležil sodnik Asmir 
Sagrković, niso dajali izjav za medije, kar je tudi zgovorno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprčani po tekmi v Celju, ki jo je obeležil sodnik Asmir Sagrković, niso dajali izjav za medije, kar je tudi zgovorno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Pri vrhu ostaja v ospredju boj za nogometno Evropo, v spodnjem delu lestvice pa za osmo mesto, ki prinaša neposredni obstanek. Zanj se borita Gorica in Krka, medtem ko so Radomlje že obsojene na izpad iz lige.

Za tekmovalno licenco zgolj za igranje v prvi ligi so zaprosili (in jo prejeli) Radomlje, Krka in Gorica. Vsi ostali klubi, tudi FC Koper, pa so dobili licenco tudi za evropska tekmovanja.

Pred jutrišnjim neposrednim obračunom v Ljudskem vrtu se je Celje na drugem mestu Mariboru približalo na pet točk. Vse bi bilo lepo in prav, če ne bi Celjanom do zmage izdatno pomagal sodnik Asmir Sagrković iz Vrhnike, kjer se ne morejo pohvaliti s prav vrhunskimi sodniki. Njegov prvoligaški predhodnik iz istega mesta Branko Horvat je ostal v spominu pretežno po bežanju pred razjarjenimi navijači v Ljudskem vrtu v neposrednem TV prenosu tekme Maribor : Mura pred 18 leti. V igrah z žogo ima dober sodnik precej možnosti, da tekmo spretno spelje v določeno smer. Če je imel Sagrković v Celju tak namen (vsaj vtis je bil tak), je to naredil precej diletantsko. Izpadlo je, da so bili v povsem normalni tekmi Koprčani grobijani, Celjani pa nedolžne ovčice, ki pa so znale tudi udarjati. A z razliko, da so jo odnesli z enim samim kartonom, Koprčani pa so jih dobili osem, za skoraj vsak prekršek. V prvi ligi sodniki dokaj redko pokažejo rumeni karton za zavlačevanje, da bi pa ga v uvodu tekme, kot je bil primer v Celju, pa še nismo videli. Če mu lahko celo pritrdimo za drugi rumeni karton Amarju Rahmanoviću, pa je takoj zatem izključil Miho Gregoriča za neobstoječ prekršek. Seveda so potem Celjani z dvema igralcema več v 45 minutah zmogli “super preobrat” z 0:2 v 3:2. Pri Sagrkovićevem enosmernem piskanju in neenakem kriteriju se odpira več vprašanj o njegovi (dobro)namernosti in (ne)sposobnosti.

Letošnjo spomlad je za tekme v prvi, drugi in tretji ligi značilen zelo neenoten in različen pristop sodnikov - od zelo ostrega kriterija do tekem z nekaznovanimi rokoborskimi vložki. Nogometaši dejansko sploh ne vedo, kaj jih čaka, to pa seveda ni dobro. Najmanj za tiste klube, ki bodo igrali v Evropi. Težava je tudi, da naši najboljši sodniki v Evropi uporabljajo ene, doma pa druge kriterije. Da je dober sodnik tisti, ki je na igrišču neviden, v Sloveniji spet postaja izjema kot pravilo. Ceno pa plačajo vedno eni in isti.

Tudi v Novi Gorici so tako kot v Kopru zadnje čase bolj molčeči, včeraj pa so bili nedvomno boljše volje. Prvič zato, ker so v soboto z igralcem manj izničili vodstvo Maribora in vzeli točko, še toliko bolj pa, ko so včeraj popoldne obelodanili rezultate licenciranja. Presenetljivo je licenco prejelo vseh deset prvoligašev, torej že v prvem poskusu tudi Gorica, kar nedvomno v kratkem prinaša sklic skupščine in slovo predsednika Roberta Vrtovca. Licenca pa seveda še ne pomeni, da bo Gorica tudi zares še igrala v prvi ligi.

ROK MAVER


Najbolj brano