Aplavzi že na predstavitvi

Po alpskih smučarjih in smučarkah, ki so s svojimi uvodnimi nastopi v novi sezoni svetovnega pokala že opravili, čaka konec tedna letošnja premiera tudi smučarske skakalce. Slovenski orli prvi tekmi v nemškem Klingenthalu pričakujejo dobro pripravljeni.

Slovenska skakalna ekipa bo letos v ospredju pozornosti 
spremljevalcev zimskih športov. Foto: Simon Maljevac
Slovenska skakalna ekipa bo letos v ospredju pozornosti spremljevalcev zimskih športov. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > “V zadnjih dneh smo v Kranju opravili nekaj treningov na ledeni smučini, ki bodo zagotovo dobrodošli pred prvimi tekmami. Vesel sem, da smo v pripravah uresničili zadane cilje in lahko dokaj sproščeni pričakujemo prve tekme,” je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. Njegovi izbranci so ga ob zamujenem prihodu pričakali z aplavzom, kar priča o dobrem vzdušju v slovenskem taboru. Slovenske barve bodo na nedeljski tekmi v posamični konkurenci branili Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Domen Prevc, Anže Lanišek in Nejc Dežman, medtem ko bo postava za sobotno ekipno tekmo znana po jutrišnjem uradnem treningu. Janus pred današnjo potjo na prizorišče svojih tekmovalcev ni obremenjeval s previsokimi cilji, saj si na ekipnih tekmah želi uvrstitve do petega mesta, na posamičnih tekmah pa vsaj enega skakalca med najboljšo deseterico. Z največjimi apetiti bo v novo sezono zagotovo vstopil osmoljenec lanske sezone Peter Prevc, ki po dveh zaporednih drugih mestih v skupnem seštevku svetovnega pokala ne napoveduje lova na veliki kristalni globus, a je iz njegovih besed jasno, da razmišlja le o najvišjih mestih. “Občutki po treningih na ledeni smučini so odlični, zdaj samo še čakamo sneg. Cilji so visoki in že od prve tekme naprej si želim tekmovati na najvišji ravni. Verjamem, da sem dovolj dobro telesno pripravljen, da bom zdržal vse napore dolge sezone. V zadnjih dneh mi ob vseh obveznostih malce zmanjkuje časa, zato sem malce napet, tekmovalni adrenalin pa bom bržčas začutil šele na prizorišču. Zavedam se, da glede na rezultate v zadnjih sezonah sodim med najboljše, a bodo šele prve tekme pokazale, kam se v tem trenutku lahko prebijem,” je pojasnil 23-letnik, kateremu bo na tekmah v Nemčiji družbo delal komaj 16-letni brat Domen, ki se je v prvo ekipo prebil na podlagi odličnih rezultatov v poletni sezoni. Še vedno po operaciji komolca nekaj težav čuti najizkušenejši član Janusove čete Robert Kranjec, ki stiska zobe, čeprav ni optimalno pripravljen: “Situacija je iz dneva v dan boljša, a stanje ni idealno. Ko sem v smučini, ne razmišljam o tehniki skoka, temveč o bolečini v komolcu. Seveda mi manjka še nekaj treninga, a bom skušal izvleči največ kar lahko. Vajen sem že, da mi jo v najbolj pomembnih trenutkih zagode zdravje.”

V začetku decembra čakajo prvi nastopi v norveškem Lillehamerju tudi skakalke, ki v teh dneh pod vodstvom glavnega trenerja Staneta Baloha ravno tako trenirajo v Kranju, prihodnji konec tedna pa se bodo v finski Ruki prvič predstavili še kombinatorci. Trener Igor Jelen pričakuje, da bosta Marjan Jelenko in Gašper Berlot naredila korak naprej v primerjavi z lansko sezono: “Glede na vsa testiranja sta fanta naredila korak naprej in verjamem, da bosta to potrdila tudi na tekmah.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano