Anže Kopitar: Naš cilj je obstanek v eliti

Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar se je v soboto vrnil v domovino, član ekipe iz lige NHL Los Angeles Kings pa se že z reprezentanco vneto pripravlja na svetovno prvenstvo.

Anže Kopitar Foto: STA
Anže Kopitar Foto: STA

LJUBLJANA > Hrušičan Anže Kopitar je še nekoliko utrujen od dolgega potovanja v Slovenijo, vendar verjame, da bo v prihodnjih dneh ujel formo. Kopitar se veseli igranja v slovenskem dresu.

Na edini medijski dejavnosti Kopitarja pred ponedeljkovim odhodom v Berlin, od tam bodo reprezentanti potovali na SP v Ostravo, je slovenski as spregovoril o sezoni v ligi NHL, klubskem statusu in željah na prvenstvu v Ostravi in Pragi.

“Časovna razlika mi še zmeraj malo nagaja. Počival sem, kolikor se je dalo. Slab teden traja, da se navadim na čas. Nekaj dni in bo v redu,” je v uvodu povedal Kopitar, ki kaj veliko stika z ostalimi reprezentanti še ni imel: “Nismo se še kaj dosti pogovarjali. Kar je bilo pred treningom, na hitro. V naslednjih dneh bomo več skupaj. Lepo se je vrniti v garderobo s fanti, s katerimi smo bili uspešni v Sočiju.”

Po dolgi poti iz ZDA se še ni popolnoma opomogel, vendar Hrušičan verjame, da je časa še dovolj. Zdaj je z mislimi že pri reprezentanci in SP, kjer je cilj jasen: “Fantje so že povedali, kaj je naš cilj. To je obstanek v eliti. To je bolj realen cilj kot v prejšnjih letih, zaradi prikazane igre na OI. Samozavest se je dvignila, vemo, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Fantje so bili v preteklih letih blizu, pa je malo zmanjkalo. Upam in verjamem, da se bo na SP sreča obrnila v našo korist.”

Čeprav se branilci naslova niso uvrstili v končnico, je bil Kopitar eden boljših posameznikov. “S sezono nisem najbolj zadovoljen. Imel sem slab začetek. Drugo in tretjo tretjino sezone sem ujel ritem. Za mano je povprečna sezona.”

Neuspešen lov na končnico lige NHL je malo zatresel slačilnico kraljev. Po koncu sezone so se sestali z vodilnimi v klubu in dobili jasne smernice za prihodnjo. “Pogoj za naslednjo sezono je končnica. Načrt bomo naredili čez poletje. Pogovori niso bili negativni, niso pa bili pozitivni. Nesprejemljivo je, da se nismo uvrstili v končnico, to bomo skušali narediti drugo leto,” je povedal Kopitar.

“Ni dobro, občutek je prazen. Ko se uvrstiš v play-off, se začne nova bitka. Ko se uvrstiš tja, najdeš nove moči in to ti da nov zagon. Žal nam letos ni uspelo. To ni bilo v naših načrtih. Včasih je treba narediti korak nazaj, da narediš dva naprej. Upam, da se bomo čez poletje zavedli, kaj smo zgrešili in se bomo drugo leto vrnili bolj željni,” je o tem, kakšne občutke je imel, ko je bilo dokončno jasno, da kralji ne bodo sodelovali v boju za Stanleyjev pokal, dejal Kopitar.

Slovenski zvezdnik v ligi NHL bo zdaj eden ključnih mož selektorja Matjaža Kopitarja, nosilne vloge se ne otepa. “Zavedam se, da sem eden od nosilcev igre. Moramo igrati kot ekipa, vsak posameznik mora dati 100 odstotkov. Vemo, kaj narediti, kako dobro igrati. Pritiska ni, sem že bil v takšnem položaju. Bo pa lep izziv,” meni 27-letnik.

STA


Najbolj brano